Около 250 000 души излязоха в събота в цяла Германия на протести срещу крайнодясната Алтернатива за Германия. До това се стигна, след като стана ясно, че членове на партията са обсъждали планове за масова депортация на среща на екстремисти, посочи АФП.

Около 35 000 души се присъединиха към призива под наслов "Защита на демокрацията - Франкфурт срещу Алтернатива за Германия", като според полицията преминаха през Франкфурт, финансовото сърце на Германия.

Подобен брой хора, някои от които носеха плакати като "Нацистите вън", се появиха в северния град Хановер.

Други 30 000 души излязоха в западния град Дортмунд.

От петък до края на седмицата демонстрации бяха свикани на около 100 места в Германия, включително в Берлин в неделя.

Според обществената телевизия ARD общият брой на участниците в събота е 250 000 души.

Не само политици, но и църкви и треньори от Бундеслигата призоваха хората да се противопоставят на Алтернатива за Германия.

Вълната от мобилизация срещу крайнодясната партия беше предизвикана от репортаж от 10 януари на разследващото издание Correctiv, който разкри, че членове на Алтернатива за Германия са обсъждали експулсирането на имигранти и "неасимилирани граждани" на среща с екстремисти.

Сред участниците в разговорите е бил Мартин Зелнер, лидер на Австрийското движение за идентичност, което се придържа към теорията за конспирацията за "голямата подмяна", според която има заговор на небели мигранти да заменят "коренното" бяло население на Европа.

Новината за събирането предизвика шок в цяла Германия в момент, когато Алтернатива за Германия се издига в проучванията на общественото мнение, само няколко месеца преди трите големи регионални избори в Източна Германия, където подкрепата за тях е най-силна.

Германия затяга мерките за приемане на бежанци

Германия затяга мерките за приемане на бежанци

Депортацията на неполучили убежище се улеснява

Антиимигрантската партия потвърди присъствието на свои членове на срещата, но отрече да се е ангажирала с проекта за "ремиграция", подкрепян от Зелнер.

Но водещи политици, сред които канцлерът Олаф Шолц, който се присъедини към демонстрацията миналия уикенд, заявиха, че всеки план за експулсиране на имигранти или граждани е равносилен на "атака срещу нашата демокрация и на свой ред срещу всички нас".

Той призова "всички да застанат на една позиция - за сплотеността, за толерантността, за нашата демократична Германия".

Министърът на вътрешните работи Нанси Файзер стигна дотам, че във вестниците на пресгрупата Funke заяви, че срещата на крайнодесните напомня за "ужасната конференция във Ванзее", на която нацистите планират изтреблението на европейските евреи през 1942 г.

Протести в Германия след крайнодесни срещи за план за депортиране на мигранти

Протести в Германия след крайнодесни срещи за план за депортиране на мигранти

Протестите срещу крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" набират скорост

Фридрих Мерц, лидер на опозиционната консервативна партия ХДС, също написа в X, че е "много окуражаващо, че хиляди хора демонстрират мирно срещу десния екстремизъм".

Но освен членове на Алтернатива за Германия, на митинга край Потсдам, цитиран от Correctiv, са присъствали и двама членове на крайнодясната фракция Werteunion на ХДС.

На фона на възмущението от срещата в Потсдам лидерът на Werteunion Ханс-Георг Маасен заяви в събота, че е решил да се отдели от ХДС.

Групата заяви, че има около 4000 членове, много от които първоначално са били членове на ХДС или на баварската сестринска партия ХСС на ХДС.