Крайнодясната популистка партия Алтернатива за Германия (АзГ) беше победена с малко в първия си изборен тест, след разкритията за нейното участие в план за масово депортиране на чужденци, който предизвика огромни протести в цяла Германия, предава "Ройтерс". Нейният кандидат загуби срещу консервативен съперник в областни административни избори, чиято важност отекна далеч извън местната област.

В напрегнат втори тур в окръг Заале-Орла в югоизточната провинция Тюрингия кандидатът на АзГ Уве Трум загуби от своя съперник от християндемократите (ХДС) Кристиан Хергот с 4,6 процентни пункта.

Изборите, в които имаха право да гласуватоколо 66 000 души , се разглежда като показател за това дали мобилизирането на гражданското общество срещу антиимигрантската АзГ след неотдавнашните разкрития за плана за депортиране е намалило или засилило популярността на партията.

Трум си осигури 47,7% от гласовете срещу 52,3% на Хергот. Преди две седмици Трум спечели 45,7% от гласовете срещу 33% на Хергот. Смяташе се, че човекът от ХДС има малък шанс да навакса.

Междупартийна мобилизация на гласоподаватели през последните две седмици в опит да не допусне АзГ на власт доведе до по-висока избирателна активност от 69%, което позволи на Хергот да постигне необходимите печалби, за да победи съперника си.

Наблюдателите следяха внимателно дали избирателите на АзГ и ХдС ще реагират на националния дебат, като излязат в по-голям брой, или привържениците на крайнодясната партия ще се отдръпнат. Колкото по-висока е избирателната активност, толкова по-голям шанс има ХДС.

Гласуването се разглежда като прелюдия към натоварена изборна година за регион, управляван от крехък съюз под ръководството на Бодо Рамелоу на неговата крайнолява Die Linke, социалдемократите и Зелените. Европейските избори предстоят през юни, както и анкетите за повечето съвети, кметове и длъжности в областни власти, където АзГ с около 36% може да постигне значителни печалби.

Регионалните избори през септември се смятат за важен показател преди националните избори през 2025 година.

Други мейнстрийм партии обещаха да не влизат в правителство с АзГ, което ще я държи извън властта. Но въпросът, който се задава, е колко време ще бъде устойчива такава позиция.

Този месец разследващи журналисти разкриха, че високопоставени членове на АзГ са обсъждали планове за масово експулсиране на чужденци и неасимилирани граждани от Германия, в случай че партията вземе властта.

Ръководството на АзГ се дистанцира от политиката и обвини опонентите си, че водят клеветническа кампания срещу нея.

Разкритията предизвикаха нестихваща вълна от протести в цяла Германия, в които участваха над един милион души. Вълнението се разпространи в Австрия, където през уикенда в три града се проведоха антикрайнодесни митинги.

Подкрепата за АзГ изглежда се е свила миналата седмица с около 1,5%, но с 21,5% тя е втората най-популярна партия след ХДС и доста пред всичките три партии от лявоцентристката коалиция на германския канцлер Олаф Шолц, която заедно гласуват около 32%.

Подкрепата за "Алтернатива за Германия" намалява, показват проучвания

Подкрепата за "Алтернатива за Германия" намалява, показват проучвания

Въпреки това, тя остава класирана на второ място зад опозиционните консерватори