Новите официални данни в Испания показаха в сряда, че много повече хора са умрели от нормалното за този пердио на годината при регистрирания брой смъртни случаи от коронавирус и разкриват шокиращ 155% скок на смъртността при пика на епидемията в началото на април, съобщава "Ройтерс".

Експертите смятат, че допълнителните смъртни случаи включват случаи, при които причината е трудна за установяване поради основни състояния и смъртни случаи сред хората, които избягват болничното лечение за други проблеми поради страха от заразяване с COVID-19.

Испания бе с едно от най-тежките огнища на коронавирус в света, регистрирайки 27277 официални смъртни случаи. Националният статистически институт заяви, че започва експериментално да следи седмичната смъртност, за да помогне да се хвърли светлина върху въздействието на пандемията.

Общо 225 930 души са загинали в Испания през първите 21 седмици на 2020 г. - 43 945 повече в сравнение със същия период на 2019 г. и 16 818 повече от сегашното общо потвърдено количество коронавирус в министерството на здравеопазването.

Данните са в съответствие с данните на Националния център по епидемиология, който оценява смъртността, сравнявайки смъртните случаи, регистрирани в гражданските регистри с исторически средни стойности.

Общата смъртност в Испания е скочила 155%, в най-лошата седмица от избухването на коронавируса в началото на април спрямо същия период година по-рано, сочат данните.

Подкрепяйки убеждението на испанското правителство, че най-лошото е приключило, през последната седмица, анализирана от института, между 18-24 май смъртността е на същото ниво като година по-рано.

Възрастните хора над 90 години са най-тежко засегнатите досега за тази година, с 27% повече смъртни случаи за периода от 21 седмици, докато 25% повече са загинали сред тези на възраст 85-89 години. Почти няма съществена разлика от година по-рано в групите под 54 години.

Испания удължава извънредното положение за последно до 21 юни

Испания удължава извънредното положение за последно до 21 юни

Санчес е сключил споразумение със "Сиудаданос"