Най-малко 16 души са били избити през нощта при въздушни удари по затвор в контролирания от бунтовниците град Идлиб в Северозападна Сирия. Това твърдят от Сирийския център за наблюдение на човешките права, цитирани от "Франс прес".

От центъра допълват, че сред жертвите са затворници и затворнически надзиратели, но не разполагали с точна разбивка на жертвите.

Ударите се смята, че са извършени от руски бойни самолети, които извършват бойни полети в подкрепа на режима на президента Башар Асад, след като Москва предприе военна намеса през септември 2015 г.

Сирийският център, който разчита на мрежа от източници в Сирия за сдобиване с информация, твърди, че е определил чии самолети са извършили нападенията по типа, местоположението, начина на летене и използваните боеприпаси.

Оттам добавят, че затворническите надзиратели открили огън след бомбардировката по бягащи затворници, като има допълнителни жертви при това.

Почти цялата провинция Идлиб остава под контрола на опозицията, като тя редовно е обект на въздушни удари от руски и сирийски самолети, както и от нападения, предприемани от ръководената от САЩ коалиция срещу терористите от ДАЕШ ("Ислямска държава").