Броят на хората, арестувани да пресичат границата на Мексико и да влизат в САЩ, е спаднал до най-ниско ниво от 17 години насам, съобщава БиБиСи.

Имало е по-малко от 17 хил. ареста на нелегални имигранти през март, най-малко от 2000 г. насам, според американските митнически и гранични власти.

Секретарят по вътрешната сигурност Джон Кели заяви пред Конгреса, че спадът не бил случаен, приписвайки заслугата за това на американския президент Доналд Тръмп.

Американското правителство започна приемането на оферти от строителни фирми за построяването на гранична стена по американско-мексиканската граница.

Кели, който е генерал от запаса, е свидетелствал за данните пред Комисията за вътрешна сигурност към Сената на САЩ.

"Ние наблюдавахме абсолютно невероятен спад в броя на имигрантите, идващи от Централна Америка в САЩ", изтъкнал Джон Кели.

По думите му, март е петият пореден месец, в който се регистрира спад на имигрантите, като те били около 71% по-малко в сравнение с декември 2016 г.

"Но въпреки че този спад на нелегалната имиграция в последно време е добра новина, ние трябва да гарантираме, че сигурността по нашата южна граница остава приоритет за защита на страната от терористи и други престъпници", посочил още американският вътрешен министър.

През февруари 23 589 имигранти са били задържани на границата, според данните от американската служба за митническа и гранична защита.

Джон Кели уточнил в отговор на въпрос от сенатора Джон Маккейн, че американските власти се радвали на пълното сътрудничество на мексиканските си колеги.

Той изтъкнал "много, много добрите отношения с мексиканците, които спряха на тяхната южна граница 160 хил. нелегални имигранти от Централна Америка през миналата година".

Тръмп се зарече да построи "голяма, красива стена" по 3200-километровата граница.

Но Кели подчертал пред сенатската комисия, че е малко вероятно американските власти да построят физическа стена от Мексиканския залив до Тихия Океан.