Над 170 000 души взеха участие в гей парада в израелската столица Тел Авив в петък, цитиран от АФП.

Така събитието по посещаемост се доближава към предпандемични времена, но е далече от очакваните от организаторите 250 000 участници.

Участници са споделили пред агенцията, че е важно да се покаже, че има "толкова много хора, които искат да получат равни права за гей общността и че всъщност сме равни".

Кметът на Тел Авив Рон Хулдай отбеляза, че докато членовете на ЛГБТК+ общността в Израел все още продължават да се "изправят пред препятствия", положението им все пак се подобрява с годините.

"Конверсионната терапия (терапия, която има за цел промяна на сексуалната ориентация - бел. ред.) беше напълно забранена, гейовете вече могат да даряват кръв, а сурогатното майчинство за еднополовите двойки вече е легализирано", каза Хулдай при откриването на парада.

"Тел Авив винаги е бил и винаги ще бъде приветлив дом за всички транс хора, лесбийки, гей мъже, странни хора и небинарни хора", каза той. "Тук те винаги ще имат значение, тук винаги са добре дошли."

Десетки хиляди събра гей парадът в Йерусалим

Десетки хиляди събра гей парадът в Йерусалим

Събитието премина на фона на протести

Посетителите на парада през 2019 г. бяха около 250 000, докато миналата година около 100 000 участваха в първото събитие на Прайд в града след пандемията Covid-19.

Някои членове на ЛГБТК+ общността обвиняват израелските власти в използване на тяхната кауза в опит да придадат либерален имидж, опетнен от израелската окупация на палестински територии.

Консервативният Йерусалим проведе малък Прайд марш миналата седмица при засилена охрана.

Израел има най-толерантното отношение към хомосексуалността в Близкия изток, с голямата и влиятелна гей общност, особено в Тел Авив.

Трябва да се отбележи обаче, че през години са се случвали и нападения.

Снимка 577250

Източник: EPA/БГНЕС

Събитие на Прайд през 2015 г. в Йерусалим завърши с трагедия, когато ултраортодоксален евреин намушка до смърт 16-годишно момиче и рани няколко други.