Холандският премиер Марк Рюте в петък осъди заплахите срещу свободата на изразяване, след като учител от Ротердам бе принуден да се скрие след дискусия в клас за убийството на френския учител Самюел Пати, съобщават "Ройтерс" и АП.

Полицията съобщи, че е арестувана 18-годишна за подбуждане към заплахи срещу холандския учител. Тя е публикува съобщения в социалните мрежи и е била ученичка в градската гимназия Емаусколдиж, където се е провел дебатът в клас. Полицията не уточни подробно съдържанието на съобщенията. 

"Трябва да можем да обсъждаме теми като свободата на изразяване в нашите класни стаи без никакъв външен натиск", каза Рюте. "Когато някой има мнение, което противоречи на вашия мироглед или религиозно убеждение, той има право да го каже свободно."

Училищата в Холандия, Франция и Германия бяха помолени да запазят минута мълчание за Пати, който бе обезглавена от ислямист в предградие на Париж през октомври, след като показа на учениците карикатури на пророка Мохамед от сатиричното списание Charlie Hebdo.

Франция заплаши Ердоган със санкции заради призивите му за насилие

Франция заплаши Ердоган със санкции заради призивите му за насилие

Ердоган влезе в жесток словесен сблъсък с френския президент Еманюел Макрон

По време на дискусия в класната стая в понеделник в холандското училище, учениците забелязват сатирична карикатура, която от години е на таблото, а някои сега се обиждат.

Карикатурата печели национална награда през 2015 г., показва обезглавена фигура с надпис Charlie Hebdo, която се плези на брадат мъж с кървав меч.

Снимка на изображението бързо започва да циркулира в социалните мрежи, а във вторник учителят, който беше ръководител на дискусията, се скрива след сериозни заплахи, съобщава полицията.

Също във вторник "Ле Монд" съобщи, че училище в предградие на Париж е затворено след заплахи срещу учител.

Холандските депутати реагираха яростно и гневно на съобщенията, че учителят е заплашен заради карикатура, стояла 5 години в класната му стая.

Полицията се отнасят към случая "изключително сериозно".

Меркел: Ислямисткият тероризъм е нашият общ враг, атака срещу общоевропейските ценности

Меркел: Ислямисткият тероризъм е нашият общ враг, атака срещу общоевропейските ценности

"Ал Кайда" заплаши Макрон: Убийството на обиждащи пророка е право на всеки мюсюлманин