Израелски военен съд постанови да бъдат освободени 18 членове на Хамас - депутати и трима министри.

Въпреки това те ще останат в затвора поне още два дни, за да се даде възможност на прокурорите да обжалват съдебното решение. Съдът трябва да се произнесе окончателно в четвъртък, предаде АП.

Припомняме, че израелската армия извърши серия арести на членове на Хамас, заемащи държавни позиции с цел да окаже натиск за освобождаване на пленените от палестински групировки израелски войници след нападение на военен пост.

Групировките поискаха в замяна на войниците Израел да освободи редица лица, които държи в затвори.

Според съдебното решение задържаните палестински политици трябва да бъдат освободени под гаранция, докато  процесите срещу тях продължават.

В същото време представител на Хамас посочи, че като част от новото коалиционно правителство с участието на Фатах, за което двете формации се споразумяха, партията е готова да подкрепи мирните усилия с израелската страна.

Агенцията обаче коментира, че въпреки сигналите за смекчаване на острата антиизраелска позиция на Хамас, избухналите по-рано днес сблъсъци между бойци на групировката и израелските сили в ивицата Газа пораждат съмнения относно възможността за помирение.