Украинските ВВС нанесоха 19 удара, поразявайки ефективно 13 групи оръжия и техника на противника. Това се казва в актуализация на Генералния щаб на Украйна, публикувана към 18:00 часа местно време в четвъртък, 13 октомври, цитирана от "Укринформ".

Русия продължава да съсредоточава усилията си върху опити за настъпление към административната граница на Донецка област, както и за задържане на превзети терени в Херсонска, Харковска, Запорожка и Николаевска области. Противникът продължава да оказва съпротива, да привлича резерви, да води мобилизационна дейност.

Руснаците обстрелват позиции на украинските войски по цялата линия на съприкосновение. Също така противникът укрепва позициите си в отделни направления и води разузнаване от въздуха.

Украйна иска Трета световна война, убедена Русия

Украйна иска Трета световна война, убедена Русия

Ядрен конфликт ще засегне целият свят, предупреждава Александър Венедиктов

Противникът продължава да атакува критична инфраструктура и цивилни обекти в цяла Украйна. По-специално, такива нападения бяха съобщени в Наливайковка, Киевска област, както и в Николаев и Никопол. Противникът използва крилати, въздух-земя и противовъздушни управляеми ракети и ирански дронове камикадзе.

През изминалото денонощие руснаците са нанесли 15 въздушни удара и един ракетен удар, като са извършили и 22 атаки със системи за реактивна реактивна броня.

Според Генералния щаб ситуацията не се е променила съществено във волинското и полиското направление. Заплахата от ракетни и въздушни удари от въздушното пространство и територията на Република Беларус остава в сила.

Противникът стреля в няколко посоки:

в сиверското направление противникът стреля с минохвъргачки и цевна артилерия в районите на Атинске и Велика Рибица.

В Слобожанско направление руснаците атакуват с минохвъргачки, цевна и реактивна артилерия районите на Хряникивка, Хатище и Стрелеча.

В посока Краматорск вражески танкове и артилерия от различни видове откриха огън по цялата линия на съприкосновение. По-специално в районите Билохоривка, Тернив и Ямполовка.

В посока Бахмут вражеските танкове, минохвъргачки, цевна и реактивна артилерия в районите на Бахмут, Бахмутске, Зеленополя, Соледар, Майорск, Иванград и Яковловка.

В авдиевското направление агресорът нанесе огневи щети с танкове и артилерия от различен калибър по районите Марьинка, Невелске, Первомайске и Золота Нива.

Прочетете също: Войната вижда най-сериозната ескалация след пълномащабното нахлуване в Украйна - Столтенберг

Противникът не води настъпателни действия в новопавловското и запорожското направление. Обстрелвани са населените места Степнохирск, Орихов и Комишуваха.

В посока Южен Бух противникът обстрелва Никопол със системи за реактивна залпова броня.

Руските представители продължават да извеждат украински деца от временно окупираните територии. От началото на октомври близо 170 деца са транспортирани от Херсон.

Повече от 5000 деца евакуирала Русия от Украйна за денонощие

Повече от 5000 деца евакуирала Русия от Украйна за денонощие

Общо те са над 412 500 от началото на войната

Руски частни военни компании продължават да набират пленници за войната с Украйна. Според наличните разузнавателни данни на 11-12 октомври около 385 затворници са били вербувани в поправителна колония № 16 на град Салават, Башкортостан.

"Противникът ежедневно понася загуби. През това денонощие ВВС нанесоха 19 удара. Потвърдено е, че са поразени над 13 жива сила и въоръжение на противника, както и шест зенитно-ракетни комплекса. Освен това нашите части за противовъздушна отбрана свалиха осем безпилотни летателни апарата, от които шест са Шахед-136", се казва в съобщението.

Броят на загиналите на руски военни в Украйна достигна 63 800 души.