Преговарящите от 195 страни са постигнали съгласие по проектоспоразумение, целящо намаляване на глобалните въглеродни емисии и ограничаване на глобалното затопляне, значителна, но далеч от убедителна и решителна стъпка в мултинационалните усилия да се запази изменението на климата под контрол, отбелязва СиЕнЕн.  

От Рамковата конвенция на ООН относно климатичните промени публикуваха на сайта си копие от проектоспоразумението, върху което представителите на отделните държави работиха интензивно от доста време.  

Официалните представители на отделните държави ще се опитат през следващата седмица на климатичната конференция COP21 в Париж да изработят пълно и окончателно споразумение. Да се постигне това може да не бъде лесно, но това не спря участващите в процеса да отпразнуват обявяването на постигнатото проектоспоразумение.

Още една историческа стъпка”, туитна Кристиана Фигуерес, която е изпълнителен секретар на Рамковата конвенция на ООН относно климатичните промени.

Много официални лица говориха предните дни на конференцията, включително лидерите на най-големите държави в света, относно важността да се направи нещо, за да се забави темпото на глобалното изменение на климата, като целта е да се задържи покачването на глобалните средни температури в рамките на 2 градуса по Целзий до края на столетието.  

За постигането на целта отдавна се разглежда като приоритет намаляването на емисиите на парникови газове да бъде обвързано правно, което обаче се оказва трудно постижимо.