По улиците на западния судански регион Дарфур има трупове, а ООН съобщи във вторник, че повече от два месеца сражения са принудили над 2,5 милиона души да напуснат домовете си.

Това обобщи АФП.

Тридневното прекратяване на огъня, което трябваше да приключи в сряда на разсъмване, донесе кратка почивка в столицата Хартум, обхваната от войната, избухнала на 15 април между двама съперничещи си генерали.

В резултат на сраженията са загинали повече от 2000 души в цялата страна, съобщи проектът за данни за местоположението и събитията при въоръжени конфликти.

По данни на Държавния департамент на Съединените щати само в град Ел Женейна, столицата на щата Западен Дарфур в регион, обхванат от най-кървавото насилие, са загинали до 1100 души.

ООН говори за възможни "престъпления срещу човечеството" в Дарфур, където конфликтът е "придобил етническо измерение", заяви световната организация в изявление заедно с Африканския съюз и източноафриканския регионален блок IGAD.

По улиците на Ел Женейна, където месеци наред размирици оставиха магазините празни или изпотрошени от мародери, останаха трупове.

Едно от тях лежеше покрито на асфалта пред брониран автомобил. Един мъртвец беше частично свит пред една къща. Няколко други изглежда лежаха с лице надолу заедно на черен път.

Жителите масово са напуснали града, като много от тях са грабнали каквото са могли, за да избягат към границата с Чад.

Някои от тях описват, че са били обстрелвани от бойци и претърсвани по време на опасното пътуване.

3000 загинали и 6000 ранени във войната в Судан

3000 загинали и 6000 ранени във войната в Судан

Сраженията продължиха и в събота

В конфликта армията, ръководена от Абдел Фатах ал-Бурхан, се сражава с паравоенните Сили за бърза подкрепа (СБП), командвани от бившия му заместник Мохамед Хамдан Дагло.

Говорителят на Държавния департамент Матю Милър приписва "зверствата" в Западен Дарфур предимно на RSF, а ръководителят на мисията на ООН в Судан Фолкер Пертес споменава за съобщения за нападения, "за които се предполага, че са извършени от арабски милиции и някои въоръжени мъже".