Голям брой ученици бяха отвлечени в неделя, а един човек беше убит в училище в северната щат на Нигерия Нигер, каза говорител на полицията. Нигерийски медии съобщиха, че около 200 ученици са били отвлечени в ислямското училище Salihu Tanko в Тегина, намиращо се в района на местното правителство Рафи, предаде The Washington Post.

Говорител на държавната полиция на Нигер потвърди инцидента, но без да посочи броя на отвлечените. Той каза, че отвличането е извършено от въоръжени бандити на мотоциклети. Екипи са били мобилизирани за спасяване на похитените и полицията гарантира, че децата ще бъдат спасени и върнати невредими, каза той.

Инцидентът е последният от поредицата масови отвличания в нигерийските училища от въоръжени банди, които искат пари за откуп. Въоръжени групи извършиха набези в училища в Северна Нигерия, отвличайки стотици ученици от декември насам. Най-тежкият инцидент тази година се случи в правителственото средно училище за момичета Джангебе през февруари, когато 279 момичета бяха отвлечени и по-късно освободени.

Стотици ученици в неизвестност след нападение в Нигерия

Стотици ученици в неизвестност след нападение в Нигерия

Поредно нападение срещу училище

Много училища са принудени да затворят поради честите инциденти. В събота 14 студенти и служители на университета, отвлечени от университета Грийнфийлд в щата Кадуна на 20 април, бяха освободени, след като прекараха повече от месец в плен.