На извънредно заседание федералното правителство утвърди плановете за отказ от атомната енергия до 2022 година. Предстои въпросът да бъде обсъден в двете парламентарни камари, а дебатите трябва да приключат до 8 юли, съобщава Дойче веле.

Ядро на пакета от закони е обновяването на досегашния закон за атомната енергия, предвиждащ постепенното извеждане от експлоатация на 17-те действащи централи. Осем от тях вече са изключени, останалите ще бъдат спрени между 2015 и 2022 година.

Кабинетът прие и няколко други проектозакона, включително за разширяване на приложението на възобновяемите енергийни източници и за модернизиране на електропреносната мрежа.

Министърът на икономиката Филип Рьослер заяви, че във времето до 2022-ра година трябва максимално да се акцентира върху възобновяемите източници.

За целта са необходими множество законови мерки - от една страна във връзка с извеждането на реакторите от експлоатация, от друга - за разширяване на заместващите капацитети при производството на енергия, обясни той.

Максимално бързото преминаване към възобновяемите енергийни източници зависи изключително много от наличната инфраструктура и разширяването на електропреносната мрежа, подчерта Рьослер.