Ожесточени престрелки избухнаха в иракския град Бакуба между коалиционните сили и бунтовници. Градът бе напълно отцепен, съобщава АП.

По последни данни са убити 13 бунтовници, шестима полицаи и пет цивилни граждани, сред жертвите са и две иракски жени, но сраженията продължават.

Сутринта коалиционните сили са предприели операция, подкрепени по въздух.
Убити са 8 активисти на Ал Кайда, войниците отвърнали на огъня, съобщават от командването. Целта на атаката била да бъдат задържани група иракчани и да се ликвидира бунтовническото звено, от което те са част.

Не се съобщава за жертви от страна на коалиционните сили.

Градът е разположен на 35 километра северно от столицата, а при сблъсъци там през последните дни са били убити десетки бунтовници и цивилни.

Училищата и много магазини са затворени, а улиците пусти - забелязват се единствено хора, които опитват да се запасят с храна. В същото време много сунити и шиити бягат от кварталите, където са малцинство, за да се предпазят от насилието. Те се настаняват при роднини в близките провинции, а ако имат достатъчно средства се отправят към съседните Йордания и Сирия.

Иракският министър-председател Нури ал Малики трябва да се срещне днес с американския президент Джордж Буш в Аман.

Междувременно стана известно, че за Йордания е отпътувал и най-видният лидер на иракските шиити - Абдул Азиз ал Хаким, водач на Върховния съвет за ислямска революция. В съседна Йордания  той ще разговаря с краля Абдулла Втори, а след това ще се отправи за Вашингтон.