Дни след като френският Сенат одобри законопроекта за пенсионната реформа, Франция отново е изправена пред недостиг на гориво.

Всяка четвърта бензиностанция в страната е без гориво, съобщи съветникът на френския президент Никола Саркози по социалните въпроси.

Заради стачните действия  бяха блокирани всички 12 петролни рафинерии на френска територия. Към момента обаче са затворени едва пет бензиностанции във Франция, посочи съветникът. Най-големи проблеми с недостиг на бензина има в източна и южна Франция, предимно Оверн.

Съветникът призна, че наистина има сериозен проблем с доставките за бензиностанциите заради блокадата на рафинериите. Той обаче изтъкна, че се надява те да се върнат към нормалния режим на работа в близките дни. От думите му стана още ясно, че властите са успели да осигурят доставки за бензиностанциите в мрежата на френските магистрали.

Въпреки че предизвикалият масови стачки текст, узаконяващ пенсионната реформа, вечe беше разгледан от Сената, следващата седмица се очаква Франция отново да бъде арена на протести. Като цяло обаче все повече французи се отказват от подкрепата си за подобен тип действия.

Междувременно френските медии съобщиха, че опозицията във Франция, най-вече комунистическата партия, е събрала 6 000 евро, които ще бъдат дадени на служители, участвали в стачката и съответно загубили част от надниците си. Сумата ще бъде дарена на един от синдикатите в страната, който ще я разпредели сред работници, вероятно от френските рафинерии, заели централна роля в протестите.