Анализ на милиони публикации в "Туитър" от времето, когато Доналд Тръмп обяви, че САЩ ще се оттеглят от Парижкото споразумение за климата, е установил, че ботовете са склонни да акламират американския президент за неговите действия и да разпространяват дезинформация за науката за климата.

Проучването на ботовете в "Туитър" и климата е предприето от Университета Браун и тепърва предстои да бъде публикувано. Ботовете са вид софтуер, който може да бъде насочван да туитва, да ретуитва, да харесва публикации или да изпраща директно съобщение в "Туитър", под прикритието на профил на реален човек.

Борис Джонсън взима присърце борбата с климатичната криза

Борис Джонсън взима присърце борбата с климатичната криза

Обединеното кралство иска да достигне до нулеви емисии

"Тези констатации предполагат значително влияние на механизираните ботове при увеличаването на отричащите климатичните промени съобщения, включително подкрепа за оттеглянето на Тръмп от Парижкото споразумение за климата", се казва във все още непубликуваното проучване, видяно от "Гардиън".

В един средностатистически ден през изследвания период 25% от всички публикации в "Туитър" за климатичната криза са направени от ботове. Тази пропорция е била по-висока по определени теми - ботовете са отговорни за 38% от туитовете за "фалшивата наука" и 28% от всички туитове за американския петролен гигант ExxonMobil.

Ал Гор: Хората не осъзнават климатичната криза

Ал Гор: Хората не осъзнават климатичната криза

По думите му "политическата воля сама по себе си е възобновяем източник"

Обратно, сред туитовете, които биха могли да бъдат категоризирани като онлайн активизъм за подкрепа на действията срещу климатичната криза, има много малко на ботове, като те са около 5 на сто от всички. Констатациите предполагат, че "ботовете не са само широко разпространени, а непропорционално преобладават в теми, които са в подкрепа на действията на Тръмп или са скептични към климатологията и действията за климата", се посочва в анализа.

Томас Марлоу, който е ръководител на изследването, заяви, че изследването е било направено, тъй като той и колегите му "винаги са се чудили защо има постоянни равнища на отричане на нещо, за което науката е повече или по-малко категорична".

Обрат: За Тръмп климатичните промени вече не са измама

Обрат: За Тръмп климатичните промени вече не са измама

Настоя Грета Тунберг да не критикува САЩ за нищоправене във връзка с климата

Изследователите са проучили 6,5 милиона публикации в "Туитър", публикувани в дните, предхождащи обявлението на Тръмп за излизането на САЩ от Парижкото споразумение на 1 юни 2017 г., както и месец и след това. Марлоу изтъква, че е изненадан, че ботовете са отговорни за една четвърт от публикациите за климата средно на ден. "Бях шашардисан, това изглежда наистина много", отбеляза той.

Тръмп последователно разпространява дезинформация за климатичната криза, като най-известните му реплики по този повод са "глупости" и "измама", въпреки че наскоро президентът на САЩ заяви, че приема науката и консенсуса сред учените, че светът се нагрява. Независимо от това, администрацията му прекрати всяка важна политика, насочена към намаляване на затоплящите планетата парникови газове, включително стандартите за емисиите от автомобилите и ограниченията върху въглищните електроцентрали.

Дейвид Атънбъро обяви криза с климата, предизвикана от човешката дейност

Дейвид Атънбъро обяви криза с климата, предизвикана от човешката дейност

След като човечеството отдавна отлага да вземе мерки по въпроса