Двадесет и седем души бяха убити в щата Централна Екватория на Южен Судан при сблъсъци между пастири и членове на въоръжена милиция в навечерието на посещението в страната на папа Франциск, предава Ройтерс.

Папата ще пристигне в Южен Судан от съседна Демократична република Конго, надявайки се да катализира мирния процес, насочен към прекратяване на продължилия едно десетилетие конфликт, воден предимно на етническа основа, който отне живота на стотици хиляди хора.

След като бойци от бунтовническа група убиха шестима души от пастирска общност, пастирите отмъстиха в четвъртък, като убиха 21 цивилни в близкия район, включително пет деца и бременна жена, каза комисарят на окръг Каджо-Кеджи Фануел Думо.

Мирно споразумение, подписано през 2018 г. от основните страни в гражданската война от 2013-2018 г., значително намали насилието в Южен Судан през последните години, но редовно избухват сблъсъци на по-ниско ниво между съперничещи си общности.

Архиепископът на Кентърбъри, който придружава папата в Южен Судан, каза, че е ужасен от последните убийства.

"Това е история, която твърде често се чува в Южен Судан. Отново апелирам за различен подход: Южен Судан да се обедини за справедлив мир", написа той в "Туитър".

Папа Франциск призова за взаимно опрощение пред един милион души в ДР Конго

Папа Франциск призова за взаимно опрощение пред един милион души в ДР Конго

Жизнерадостно посрещане на Светия отец в Африка