Адвокатът на руския телевизионен редактор Марина Овсяникова, която по време на новините на руския "Първи канал" показа плакат срещу войната в Украйна, информира, че тя в Московския съд, съобщи СиЕнЕн.

От телевизията показват снимка на Овсяникова и нейния адвокат Антон Гашински, публикувана в информационния канал Телеграм от този следобед. Дмитри Захватов и други адвокати се опитваха да открият редакторът Овсяникова след нейния протест в понеделник.

По-рано през деня имаше информация, че Овсянникова не може да бъде открита.

Тази вечер пред руското посолство в София имаше протест в подкрепа на Овсянникова.

Говорителят на руската държавна дума Вячеслав Володин коментира, че "този служител на телевизионния канал няма и капка загриженост за нашите момчета, за нашата страна. Правоприлагащите органи трябва да се справят с това. Не в плоскостта на хулигански трик, а с цялата строгост в условията на времето, когато е в ход специална военна операция. На Комитета по сигурността на държавната дума е разпоредено да вземе този въпрос под контрол".

Володин определя постъпката на Овсяникова като подла, като отбелязва, че английското заглавие на плаката, "е адресирано към западната публика", пише ТАСС.

Редактор на руска телевизия прекъсна новините с: "Лъжат ви за войната в Украйна"

Редактор на руска телевизия прекъсна новините с: "Лъжат ви за войната в Украйна"

Овсянникова е била арестувана малко след протеста си и е задържана в полицейски участък в Москва

Малко преди да бъде глобена, съд в Москва я призна за виновна в нарушаване на протестното законодателство, съобщи държавната руска информационна агенция РИА, цитирана от "Индипендънт".

Кремъл отхвърли действията на редактора като "хулиганство" и предположи, че Овсяникова може да бъде изправена пред допълнителни последици.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза: "Каналът и тези, които трябва, ще стигнат до дъното на това."

Говорителят на ООН по правата на човека Равина Шамдасани похвали "този много смел журналист".

Тя каза на брифинг в Женева: "Настояваме властите да гарантират, че няма да бъде изправена пред репресии за упражняване на правото си на свобода на изразяване."

Почти 15 000 души са задържани в цяла Русия по време на антивоенни протести от началото на инвазията на 24 февруари. Не е ясно колко от тези 15 000 души са останали в арест.