Служител на руската държавна телевизия "Первьй канал" е прекъснал основната новинарска програма на канала с изключителен за страната протест срещу нахлуването на руските войски в Украйна, съобщи "Гардиън".

Марина Овсянникова, редактор в телевизията, нахлу по време на прякото предаване на нощните новини в понеделник вечерта с викове: "Спрете войната. Не на войната." Тя също така раззмахвала плакат с надпис: "Не вярвайте на пропагандата. Тук те лъжат." Подписано е на английски: "Руснаци срещу войната".

Водещата на новините продължила да чете новините по-високо в опит да заглуши Овсянникова, но протестът на редактора се е виждал и чувал няколко секунди, преди каналът да премине към записи.

Овсянникова пусна и предварително записано видео в каналите си в социалните мрежи, в което изрази срама си, че работи за Първи канал и разпространява "кремълска пропаганда".

Близо 1000 души са задържани в Русия на вчерашните протести срещу войната

Близо 1000 души са задържани в Русия на вчерашните протести срещу войната

В 37 града имаше митинги

"За съжаление, в продължение на няколко години работех по Първи канал и работех върху пропагандата на Кремъл, много се срамувам от това в момента. Срамувам се, че ми беше позволено да говоря лъжи от телевизионния екран. Срам ме е, че допуснах зомбирането на руския народ. Мълчахме през 2014 г., когато това тепърва започваше. Не излязохме на протест, когато Кремъл отрови лидера на опозицията Александър Навални", каза тя.

"Ние просто мълчаливо наблюдаваме този античовешки режим. И сега целият свят се отвърна от нас и следващите 10 поколения няма да могат да се изчистят от срама на тази братоубийствена война.

Овсяникова заяви във видеоизявлението си, че баща ѝ е украинец, а майка ѝ - рускиня.

Русия обяви за издирване говорителката на Навални

Русия обяви за издирване говорителката на Навални

Властите в страната искат Кира Ярмиш да бъде арестувана

"Това, което се случва в Украйна, е престъпление, а Русия е агресор, каза тя. Отговорността за тази агресия лежи върху раменете само на един човек: Владимир Путин.

Тя призова съгражданите си руснаци да се присъединят към антивоенните протести, за да се сложи край на конфликта. "Само ние имаме силата да спрем цялата тази лудост. Отидете на протестите. Не се страхувайте от нищо. Те не могат да ни затворят всички."

Правозащитната група ОВД-Инфо съобщи, че Овсяникова е арестувана малко след протеста си и е задържана в полицейски участък в Москва. Тя може да отиде в затвора според нововъведеното руско законодателство, което криминализира разпространението на така наречените "фалшиви новини" за руските военни. Осъдените по закона могат да получат до 15 години затвор. Овсяникова също може да се сблъска с правни последици за насърчаване на "граждански вълнения".

В изявление, публикувано от държавната информационна агенция ТАСС, Първият канал казва, че "се е случил инцидент с непозната жена в кадър. Извършва се вътрешна проверка".

Източник от правоохранителните органи каза на ТАСС, че Овсяникова може да бъде обвинена по закон, забраняващ публични действия, които целят "дискредитиране на използването на въоръжените сили на Русия".

Нов закон предвижда затвор за фейк срещу руската армия

Нов закон предвижда затвор за фейк срещу руската армия

Законопроектът предвижда и глоби при призоваване към санкции срещу Русия

Нейното изявление е първият път, в който служител на руски държавни медии публично заклеймява войната, докато страната продължава репресиите срещу антивоенното дисидентство. Толкова строга е сегашната вълна 0f цензура, че други новинарски програми замъглиха посланието върху табелата на Овсяникова в собствените си репортажи за инцидента.

Държавната телевизия е основният източник на новини за много милиони руснаци и отблизо следва линията на Кремъл.

В рамките на часове след протеста на Овсянникова хиляди хора харесаха публикацията във Facebook, където тя публикува изявлението си, а видеото от инцидента бързо събра хиляди гледания.

"Уау, това момиче е готино", туитира Кира Ярмиш, говорител на опозиционния лидер в затвора Алексей Навални.