Близо хиляда души са задържани в Русия на вчерашните антивоенни протести, съобщи изданието Каспаров.ru.

По информация на MSK1.RU, в Москва още от сутринта на Манежния площад са били поставени заграждения. Полицаите са спирали минувачите и са обискирали личните им вещи. Сътрудници на спецчастите са обявявали по мегафон, че всеки преминаващ по площада "се намира в зона на възможно провеждане на акция", за която няма разрешение от властите, и са потенциални участници в демонстрацията.

Полицията е призовала минувачите да напуснат площада.

Отбелязва се, че полицията особено грубо е разпръснала журналистите, които са дошли да отразят протеста в Москва. На Манежния площад са дошли и активисти на проправителственото движение НОД. Един от тях е бил задържан, но скоро след това е освободен.

В Русия изключват студенти, участвали в антивоенни протести

В Русия изключват студенти, участвали в антивоенни протести

В момента се разглеждат 13 такива случая

На антивоенен митинг в центъра на Санкт Петербург полицаите също целенасочено са задържали журналисти - още в началото на акцията и преди нейното започване. През първите няколко минути са отведени в полицейските коли журналистите Анастасия Рогачева, Андрей Окун, Анастасия Романова, Ксения Клочкова и Ангелина Трофименко.

В цяла Русия имаше протести, пише в. "Новие известия". Освен в Москва и Санкт Петербург, неразрешени от властите митинги се проведоха в Новосибирск, Красноярск, Екатеринбург, Нижний Тагил и др.

По данни на ОВД-инфо, до тази сутрин са задържани над 918 души в 37 града. В Москва арестуваните са най-малко 451. В Екатеринбург - най-малко 64-ма.

125 хиляди души в Германия протестираха срещу инвазията на Путин в Украйна

125 хиляди души в Германия протестираха срещу инвазията на Путин в Украйна

Незабавно изтегляне на руските войски…