Държавният университет в Санкт Петербург (СПбГУ) вече е изготвил заповеди за изключване на студенти, задържани при антивоенни акции, пише руският вестник "Комерсант".

Към момента изданието съобщава за 13 проектозаповеди за изключване, но броят им може да се увеличи.

"Мога да кажа, че дисциплинарната комисия ще анализира всяко дисциплинарно производство и ще формира справедливо и обосновано мнение. Но, уви, това е само формалност. Не мога да Ви успокоя: тези студенти са обречени. Изключването ще бъде без право на възстановяване. Както показва опитът, администрацията не се интересува от предишно поведение или положителни характеристики, от нищо", цитира Комерсант Михаил Мочалов, председател на Големия студентски съвет на университета.

На въпрос на редакцията на вестника дали наистина тези студенти ще бъдат изключени без право на възстановяване на студентските им права от Университета отговарят, че "студентите, изключени по неуважителни причини, могат да кандидатстват за постъпване във висши учебни заведения на общо основание" - тоест да започнат образованието си от начало.

В много градове в Русия се провеждат антивоенни протести, като за тяхното организиране призова и намиращият се в затвора руски опозиционер Алексей Навални, както и много украински лидери и общественици, които се надяват по този начин да принудят Кремъл да спре агресията. Десетки хиляди вече са били арестувани по време на тези акции, неразрешени от руската държава.

3500 души арестувани в Русия при антивоенни протести в страната

3500 души арестувани в Русия при антивоенни протести в страната

От началото на войната с Украйна са задържани над 10 000 души за участието им в антивоенни протести

Русия скоро прие закон преследващ разпространението на "фалшиви новини срещу руската армия", който предвижда до 15 години затвор. "Фейсбук" и "Туитър" бяха спрени в Русия, а китайската "ТикТок" ограничи разпространението на ново съдържание там.

Много западни медии изтеглиха своите журналисти и кореспонденти от руските градове, а чужди радиостанции спряха програмите си в Русия. По-рано през деня британската медийна корпорация Би Би Си обяви, че след кратко спиране възстановява излъчването си за Русия на английски език.