Около 19% от световното население вижда позитив в разширяването на БРИКС. 17 процента са на противоположното мнение. 24% не могат да преценят, 32 процента от респондентите пък никога не са чували за икономическия съюз. Останалите 8 процента нямат мнение по въпроса. Това показват данните от проучване на Галъп интернешънъл

В България то е проведено в периода октомври-декември 2023 г. В него са взели участие 1000 пълнолетни граждани. Интервютата са направени по метода лице в лице и онлайн. В световен мащаб са интервюирани 44 931 души в 44 държави.

Най-позитивно към разширяването на БРИКС са в Русия (38%), Иран (37%), Индия (36%), Саудитска Арабия (33%) и Аржентина (32%). Най-негативни са настроенията в Швеция (45%), САЩ (30%), Украйна (29%), Полша (28%) и Азербайджан (27%).

С разширяването на БРИКС от януари тази година негативните нагласи към организацията силно преобладават сред гражданите на страните от Г-7. Там 11% подкрепят разширяването, а 25% са против него. 30% запазват неутрална позиция, а 25% от респондентите не могат да преценят. Останалите нямат мнение.

В останалата част от света 22% от анкетираните за запознати с БРИКС и подкрепят разширяването на съюза. 14% споделят обратното мнение. 22 процента имат неутрална позиция, а 34% не могат да преценят. Останалите анкетирани нямат мнение по темата.

Разделението на света на два икономически блока може да е краят на глобализацията, водена от един колективен център. А това ясно създава недоволство и враждебност в Запада. И въпреки че населението на страните от БРИКС съставя повече от половината от населението на света, глобалното разпознаване на този нов блок все още е по-скоро ниско, показва проучването.

В България 38 процента от анкетираните никога не са чували за БРИКС. 11% от респондентите имат позитивно мнение за икономическия съюз. Също толкова са на срещуположния полюс. 26% не виждат БРИКС, нито като нещо позитивно, нито като нещо негативно. 14 процента не могат да формират мнение по въпроса.

Резултатите от проучването показват ниска запознатост с един от най-влиятелните икономически блокове в света и липса на ясно изразено позитивно или негативно отношение. България изпъква в това отношение на фона на повечето страни от ЕС, където делът на незапознатите също е много висок, но негативните отговори са по-често по-висок дял от позитивните.

БРИКС приема 5 нови страни членки

БРИКС приема 5 нови страни членки

Но Аржентина официално се отказа от членство