Бившият висш служител по сигурността на Мексико Хенаро Гарсия Луна беше осъден на повече от 38 години затвор в САЩ в сряда за подпомагане на наркокартелите, които е имал за задача да разбие, съобщава АФП. Той трябва да плати и глоба от 2 милиона долара

56-годишният Гарсия Луна беше съден в Ню Йорк миналата година за вземане на милиони долари подкупи, за да позволи на картела "Синалоа" да пренесе контрабандно тонове кокаин. Прокурорите поискаха доживотна присъда.

Луна беше министър по обществената сигурност при президента Фелипе Калдерон от 2006 до 2012 г.

Процесът хвърли светлина върху корупцията на най-високопоставената мексиканска правителствена фигура, изправена някога пред съда в Съединените щати.

Той също така отвори прозорец към огромните ресурси на картела "Синалоа" под ръководството на Хоакин "Ел Чапо" Гузман, който сега излежава доживотна присъда в американски затвор.

Наркобосът Ел Чапо в силните си дни имал власт колкото президента на Мексико

Наркобосът Ел Чапо в силните си дни имал власт колкото президента на Мексико

Това обяви настоящият президент Андрес Мануел Лопес Обрадор

Девет от 26-те свидетели, които свидетелстваха срещу Гарсия Луна, известен някога като "суперченге", бяха обвинени наркотрафиканти, екстрадирани от Мексико и сътрудничещи на американските прокурори в замяна на по-леки присъди.