Лидерът на Демократическата партия на Русия Андрей Богданов е официално регистриран от Централната избирателна комисия като кандидат за президентските избори в Русия. На него му е връчено удостоверение за това, съобщава ИТАР-ТАСС.

До този момент ЦИК е регистрирала Генадий Зюганов, Владимир Жириновски и Дмитрий Медведев.

По всяка вероятност това ще бъде и окончателният списък на претендентите за президентския пост, тъй като комисията отказа днес регистрация на бившия премиер Михаил Кесянов.

Централната избирателна комисия обяви, че е установила нарушения при формирането на списъците с граждански подписи в негова подкрепа
В списъците, представени от Андрей Богданов, служителите на Централната избирателна комисия също установиха нарушения, но те са в рамките на законово допустимия „брак" от 5%.

Припомняме, в началото на кампанията 15 кандидати заявиха свето намерение да се кандидатират.

Някои анализатори коментираха преди да започне процедурата по регистрация на кандидатите, че е много вероятно Михаил Кесянов да не бъде допуснат до президентската надпревара, толкова доколкото Кремъл не е заинтересован от негово участие на изборите.

Според прогнозите обаче Андрей Богданов ще бъде регистриран, тъй като ще изиграе ролята на формален опозиционен кандидат, като по този начин да се подсигурят от юридическа гледна точка демократичните принципи. Политолозите посочваха като аналог ролята на Сергей Миронов на предишните президентски избори през 2004 година.

Преди официалната си регистрация Андрей Богданов каза, че на изборите има намерение да спечели не по-малко от 3% от гласовете.