По време на протест в столицата на Северна Македония във връзка с предложение за излизане от задънената улица в усилията на страната да се присъедини към Европейския съюз бяха ранени 47 полицаи, съобщиха от полицията.

Нараняванията са получени, след като група предимно млади хора са се отделили от основния протест и са хвърляли камъни, метални пръти, яйца и коктейли "Молотов" по сградата на парламента в Скопие.

От уикенда насам хиляди хора протестират всяка вечер срещу френското предложение за компромис, целящ да премахне възраженията на съседна България срещу присъединяването на Северна Македония към Европейския съюз.

Християн Мицкоски: Имаше опит за атентат срещу мен. Това няма да спре протестите

Християн Мицкоски: Имаше опит за атентат срещу мен. Това няма да спре протестите

Скопие протестира срещу френското предложение

Полицията съобщи, че са били задържани 11 протестиращи. Министър-председателят Димитър Ковачевски осъди нападенията срещу полицията, като заяви, че насилието не може да бъде оправдано.

Министърът на вътрешните работи Оливер Спасовски посети ранените полицаи в болница в сряда. Той заяви, че се провежда разследване на подбудителите на насилието, и предупреди, че те ще бъдат подложени на "най-строгите възможни наказания".

"Всички знаем много добре кой стои зад протестите и кой ги е призовал", каза Спасовски.

Министърът заяви, че полицията разполага с "оперативна информация", че нападения с коктейли "Молотов" срещу държавни сгради се планират и за друг протест, насрочен за сряда вечерта, и призова протестиращите да се въздържат от насилие.

България, която като член на ЕС има право на вето върху нови членове, иска Северна Македония официално да признае, че езикът ѝ има български корени, да признае българско малцинство в страната и да прекрати "речта на омразата" срещу България. Мнозина в Северна Македония твърдят, че съгласието им ще подкопае националната им идентичност.

Макрон: Намерен е компромис между България и Северна Македония

Макрон: Намерен е компромис между България и Северна Македония

РСМ излезе с изявление, засега България все още не е публикувала публично изявление

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски и правителството подкрепят предложеното от Франция споразумение, което призовава страната да признае в конституцията си съществуването на етническо българско малцинство. То също така ще предвижда редовни прегледи на начина, по който се решава двустранният спор, което потенциално може да възпрепятства бъдещия курс на Северна Македония към членство в ЕС.

България вече официално прие френското предложение, което сега трябва да бъде подкрепено от парламента на Северна Македония. Законодателите ще се съберат в четвъртък, за да създадат комисия, която ще разгледа въпроса. Все още не е насрочено пленарно заседание.

Дясноцентристката основна опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ, много експерти по международно право и граждански организации твърдят, че френското предложение подкрепя българските искания, които оспорват македонските възгледи за регионалната история, език, идентичност и наследство.

30 ранени полицаи след поредния протест в Северна Македония

30 ранени полицаи след поредния протест в Северна Македония

Въпреки спокойното начало, напрежението все пак ескалира

Северна Македония е кандидат за членство в ЕС от 17 години. През 2020 г. страната получи зелена светлина за започване на преговори за присъединяване, но дата за началото на преговорите не е определена.

Българският външен министър Теодора Генчовска заяви, че протестите, пълни с антибългарски лозунги, не могат да не предизвикат безпокойство и вероятно ще има реакция от страна на българските власти.