Френският президент Еманюел Макрон заяви, че е намерен компромис между България и Северна Македония относно ветото по пътя на присъединяване на Скопие към ЕС, съобщава "Екзит нюз".

Новината идва след решението в петък миналата седмица в българския парламент да отмени ветото при определени условия, наречено "френското предложение". Северна Македония обаче заяви, че ще обмисли съгласие само ако се вземат предвид нейните собствени опасения.

Изглежда обаче нещата са се развили, както Макрон каза пред медиите на срещата на върха на НАТО в Мадрид в четвъртък (30 юни) следобед, че "Продължихме консултациите си с македонските и българските власти, защото нашият ангажимент към европейската перспектива на Западните Балкани ще могат да отворят първите глави за Македония и Албания. Въз основа на тези консултации съм убеден, че сме намерили компромисно решение, което отговаря на чувствителността на всеки. В интерес на България и Северна Македония, приемливо за всички."

Той изрази надежда, че "разглеждането от двете страни през следващите дни ще потвърди това".

РСМ получи ново френско предложение

РСМ получи ново френско предложение

Предполага се, че отговаря на някои възражения на РСМ за интерпретации на история като част от преговорите за ЕС

Предложението на Макрон

Исканията на България за премахване на ветото включват, че нищо в процеса на европейска интеграция на Северна Македония не може да се тълкува като признание от българска страна, че съществува "македонски език". В друг текст се казва, че добросъседството ще бъде критерий, който Скопие трябва системно да изпълнява.

Македонският премиер Димитър Ковачевски бе категоричен, че следните елементи трябва да бъдат включени във всяко споразумение:

  • ясна формулировка за македонския език и защита на македонската идентичност (в преговорната рамка македонският език не е тема, има само уточнение как ще се превеждат документите на него);
  • историческите въпроси не могат да бъдат критерии в рамката на преговорите (не са, въпреки че текстът се позовава на Споразумението за съседство);
  • преговорите между Северна Македония и ЕС трябва да започнат преди конституционната промяна, която ще признае българите като етническа малцинствена група;
  • ясни гаранции, че България няма да има повече искания;
  • всяко решение относно преговорите с ЕС да се консултира с институциите на Северна Македония.

Допълнителни подробности за споразумението и какви са условията засега не са публикувани.

"Това решение носи сигурност, предвидимост и сигурност за преодоляване на спорове, наследени от миналото", каза Макрон.

Северна Македония излезе с изявление, засега България все още не е публикувала публично изявление

За Пендаровски новото френско предложение е по-добро

За Пендаровски новото френско предложение е по-добро

Но не иска да го коментира на този етап

Ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел също потвърди, че решението отговаря на притесненията и на двете страни.

"Приветствам @Europe2022FR решението за споразумение, което ще проправи пътя за започване на преговори за присъединяване на Северна Македония към ЕС. Решението адресира изразените опасения. Ние сме най-близо, токолкото някога сме били: сега е моментът да кажем "Да", написа Мишел в туит.

Македонски служител поясни, че "все още няма окончателна сделка. Консултациите ще продължат и през следващите дни."

Френското предложение за РСМ одобрено от кабинета в оставка

Френското предложение за РСМ одобрено от кабинета в оставка

МС прие официално позицията на България