Десетки хиляди хора излязоха на протест по улиците на сръбската столица Белград с искане за предсрочни избори, а един от лидерите на опозицията обяви гладна стачка, предаде АП. Общият брой на участниците е 50 000, което все пак е значително по-малко от оптимистично очакваните 100 000.

Хора от цяла Сърбия се събраха в столицата, като протестът срещу високите цени, инфлацията и безработицата премина мирно. Сред по-интересните лозунги бяха „Крадци" и „Борис, самоубий се, спаси Сърбия" към президента Борис Тадич. „Търпяхме достатъчно този привилегирован режим, който разори Сърбия. Повече не могат да възпират енергията на хората", коментираха от опозицията.

Лидерът на националистката  Прогресивна партия Томислав Николич заяви пред събралото се множество, че няма да яде и да пие нищо, докато не бъдат проведени предсрочни избори. „Ще кажа на президента Борис Тадич следното: ако нещо лошо се случи с мен, свикайте избори", заяви той пред 50-те хиляди демонстранти, които го призоваха да се откаже от решението си.

Опозицията в Сърбия настоява за провеждане на предсрочни избори на 18 декември, но правителството е категорично, че това не бива да става преди окончателното решение на ЕС за членството на Сърбия, което не може да се очаква преди края на годината. Според управляващите, предизборната кампания само ще навреди на страната.

Средно статистическото домакинство в Сърбия харчи повече от половината от доходите си за храна. В опит да спрат нарастването на цената на хляба, властите в Белград забраниха износа на брашно и пшеница за три месеца.

Социалното недоволство нараства бързо от началото на годината, вследствие на влошената икономическа ситуация в Сърбия. Без работа са 26 процента от населението на страната, което е и със замразени доходи от близо година.

В последните месеци протестираха и две ключови обществени съсловия - на учителите и на полицаите, които искаха увеличаване на доходите им с 20 процента. МВФ обаче твърдо се противопостави на подобно искане.

Официално вотът трябва да се проведе след началото на май 2012г., но Томислав Николич иска да се възползва от добрите позиции, които му отреждат социалогическите проучвания. Към момента неговата Прогресивна партия има само 21 от общо 250 места в парламента.