Вариантът Омикрон на коронавируса е регистриран в 57 страни и броят на пациентите, които се нуждаят от хоспитализация, вероятно ще се увеличи с разпространението му. Това посочва Световната здравна организация в сряда в седмичния си епидемичен доклад, предаде Ройтерс.

Според организацията са необходими повече данни, за да се оцени тежестта на новата форма на Covid-19 и дали мутациите ѝ могат да намалят ефективността на ваксините.

"Дори ако тежестта е същата или дори по-ниска от тази при варианта Делта, очаква се хоспитализациите да се увеличат, ако се заразят повече хора", твърди докладът.

На 26 ноември СЗО обяви варианта Омикрон, който беше открит за първи път в Южна Африка, за вариант, представляващ "висок риск". Това е петият щам на SARS-CoV-2, който е обявен за такъв.

"Предварителният анализ показва, че мутациите на варианта Омикрон могат да намалят неутрализиращата активност на антителата, което води до понижена защита на естествения имунитет. Необходими са обаче още проучвания на щама", допълват от СЗО.

По-рано днес бяха публикувани данни на Африканския институт за здравни изследвания в Южна Африка, според които ваксината за коронавирус на компанията Pfizer предпазва само частично от варианта Омикрон.

Невиждан бум на бустерни дози в САЩ заради страховете от Омикрон

Невиждан бум на бустерни дози в САЩ заради страховете от Омикрон

Около 47 млн. души в САЩ вече са получили бустерна доза