За миналата финансова година британската полиция е платила над 6 милиона паунда (около 10 милиона долара равностойност) на лица, които са й предавали информация за престъпления, разкриха журналисти на Би Би Си.

Най-много средства за тази цел са похарчени от лондонската полиция - 1,86 милиона паунда (над 3 милиона долара), следват - полицията на Манчестър и Северна Ирландия.

Представители на Асоциацията за полицейските ръководители заявиха, че съществуващата система за привличане на информатори е "изключително важна за предаването на нарушителите в ръцете на правосъдието".

Конкретните данни за разходите на полицията за информатори са били разкрити за пръв път в съответствие със Закона за свободен достъп до информация.

Представители на местните полицейски сили обаче са отказали да съобщят подробности затова, как именно се изразходват тези средства.

Според бивш старши полицейски офицер, който над 20 години е работил с информатори, на голяма част от тях се плащало от 50 до 2000 паунда за предадената информация, но на малък брой избрани източници за изключително важна информация се плащало над 100 хиляди паунда годишно.

Според законите полицията може да предложи на информаторите и съкращаване на срока на евентуалното наказание, което ще получат.