По-голямата част (62%) от руснаците са уверени, че могат да различат фалшивите от истинските новини. Tова съобщават от пресслужбата на Rambler & Co след резултатите от проучване на общщественото мнение.

"По-голямата част от руснаците (62%) вярват, че са в състояние да разграничат истинските новини от фалшивите - за това търсят потвърждение в официални източници. 8% не проверяват новинарска информация, а 5% се консултират със своите познати експерти", се казва в прессъобщението.

В същото време при извънредни ситуации 47% от руснаците проверяват новините няколко пъти на ден. Малко повече от една четвърт (26%) наблюдават събитията постоянно. Други 12% следват само известия от медийни приложения и четат съдържание, ако се интересуват от заглавие. 8% се ограничават до гледане на новини сутрин и вечер, 7% се опитват да не следват потока от информация и да се занимават с ежедневните си дела.

Вълна от блокирани опозиционни медии в Русия

Вълна от блокирани опозиционни медии в Русия

Руският медиен обяви своеобразна война на "фалшивите новини"

Руснаците посочват безпристрастността (59%), препратките към източници на информация (18%), както и професионалния и кратък език (10%) като основни признаци на надеждни новини. За 7% е важно наличието на снимки и видеоклипове с потвърждения, за 6% - липсата на емоционално оцветяване.

За почти половината от анкетираните руснаци (49%) основният признак за фалшива новина е разкриването само на една гледна точка. За 26% прекомерната емоционалност е подозрително, за други 19% - препратки към неофициални източници. 3% от анкетираните разглеждат броя на публикациите по темата и използването на разговорна лексика. Повечето (43%) от анкетираните руснаци посочиха онлайн медии. 25% следят новините по телевизията и радиото, 16% четат канали в месинджъри, 14% - групи в социалните мрежи. Само 2% все още четат вестници и списания.

Проучването е проведено от 1 март до 4 март 2022 г., като обхватът е 458 525 потребители, от които 66% са мъже, 34% са жени.