Басманният районен съд на руската столица Москва постанови арестуването на седем членове на националистически организации, заподозрени в опит за убийство на журналистите Маргарита Симонян и Ксения Собчак.

Това съобщава ТАСС в събота, като цитира пресслужбата на съда.

"Съдът уважи искане и избра задържане като мярка за неотклонение за заподозрените, които по-рано бяха задържани за опита за убийство на Собчак и Симонян", казаха от съда.

ФСБ пак лови "неонацисти", които се целят в любимци на Путин

ФСБ пак лови "неонацисти", които се целят в любимци на Путин

Не се предоставят никакви доказателства, дори не се уточнява броя на задържаните

Припомняме, че по-рано днес беше съобщено, че Федералната служба за сигурност на Русия е задържала в Москва членове на неонацистка групировка, които са имали за цел на елиминират двама от главните пропагандисти на Кремъл - главният редактор на RT Маргарита Симонян и журналистката Ксения Собчак.

Твърди се, че работата на въпросната неонацистка група е била под ръководството на Украйна.

Според информацията на ФСБ в петък, 14 юли, групата е провеждала разузнавателна работа около местоработата на двете, както и около техните домове. Не се уточняваше обаче броя на арестуваните терористи.

Но се информира за договореното заплащане по задание на Службата за сигурност на Украйна - 1,5 милиона рубли за всяко едно убийство.

Също така се съобщава, че при обиските на задържаните са иззети автомат "Калашников", патрони и боеприпаси, хладно оръжие, заготовки за направа на бомби, както и мобилни телефони и компютри. Следственият комитет на Русия планира да повдигне обвинения за екстремистка и терористична дейност - точната формулировка е "наказателно дело с екстремистка и терористична насоченост".

ТАСС: Ксения Собчак е избягала в Литва

ТАСС: Ксения Собчак е избягала в Литва

Задържан е търговския директор на компанията й

Според ФСБ групата се казва "Параграф 88" и до този момент не е известна.

Маргарита Симонян реагира в социалните мрежи емоционално на информацията: "Следили са ме, знаели са всички мои адреси."

Миналата година ФСБ също обяви за предотвратено покушение - тогава обаче под прицел бил пропагандиста Владимир Соловьов. Като "резервна" цел тогава на същата група беше посочена отново и Маргарита Симонян.

Украинската служба за сигурност тогава определи информацията като "пълна измислица".