Избирателната активност на референдума за изменения и допълнения в Конституцията на Беларус към 17:00 часа българско време е 74,86 процента. Това съобщи в неделя председателят на Централната избирателна комисия Игор Карпенко, цитиран от ТАСС.

"74,86% от гражданите гласуваха в цялата страна", каза Карпенко.

По данни на ЦИК, 75,92% от гражданите са гласували в област Брест, 78,03% в Витебска област, 77,46% в Гомелска област, 74,82% в Гродненска област, 75,97% в Минска област, 76,98% в Могилевска, в Минск - 67,48 процента.

Шефът на ЦИК припомни, че избирателните секции за референдума ще затворят в 20:00 часа (съвпада с московско време).

Очаква се около 21:00 часа (българско време) да бъде обявена избирателната активност за целия вот на референдума", каза той.

В неделя Беларус гласува на референдум за изменения и допълнения в конституцията. Бюлетината за гласуване съдържа един въпрос: "Приемате ли изменения и допълнения в Конституцията на Република Беларус?".

Беларус няма да допусне провокации за референдума през февруари

Беларус няма да допусне провокации за референдума през февруари

Като тези, които бяха наблюдавани по време на президентските избори през 2020 г.

В страната са открити 5510 избирателни секции, повече от 6,8 милиона белоруски граждани са включени в списъците за гласуване. 42,93% от правоимащите граждани гласуваха предсрочно на референдума.

Решението за изменение и допълнение на конституцията се счита за прието, ако за него са гласували мнозинството от гражданите, включени в списъците за гласуване.

Припомняме, че преди седмици властите в Беларус обявиха, че няма да допуснат провокации срещу председателите на избирателни комисии на предстоящия този месец референдум - като тези, които бяха наблюдавани по време на президентските избори през 2020 г.