Вече осем месеца Русия води пълномащабна война срещу Украйна, но търпи все по-големи неуспехи на бойното поле. Поради неуспехите на фронта окупаторите преминават към нови методи на терор и се опитват да оставят украинците без светлина и топлина. Украинските въоръжени сили обаче продължават да напредват и да освобождават окупираните земи.

РБК-Украйна разказа за основните победи на украинската армия (ВСУ) и резултатите от осемте месеца на войната.

Украинските сили за отбрана запазват инициативата на фронта и през последните месеци проведоха няколко успешни контраофанзивни операции.

Освобождаване на Харковска област

През септември украинските въоръжени сили освобождават почти цялата Харковска област. В бърза контраофанзива украинските войници изтласкват руснаците през река Оскол и си възвръщат контрола над 551 селища. Окупаторите бягат от базата си в Изюм и изоставят важния железопътен възел Купянск.

По време на освобождаването на Харковска област е унищожено и иззето голямо количество руско оборудване на стойност около 700 милиона долара.

Отвоюването на Лиман

На 4 октомври над Лиман се издига украинското знаме. След успешната Харковска операция Силите за отбрана бързо обкръжават окупаторите в Лиман и няколко дни по-късно освобождават града. Връщането на Лиман проправи пътя към деокупацията на Донбас и създаде предпоставки за по-нататъшно настъпление в Луганска област.

Сражения в Луганска област

На 5 октомври ВСУ започна деокупацията на Луганска област и освободи 7 населени места. Понастоящем украинските войски са разположени по северозападните граници на Луганска област на подходите към Кремина и Сватово.

Контраатаката в Херсон

Осемдесет и осем селища в Херсонска област вече са деокупирани. Активните бойни операции в региона продължават от лятото. Въоръжените сили на Украйна успяват да поставят под постоянен контрол логистичните маршрути на противника, което затруднява доставките на оръжие на десния бряг на Херсонска област, където е разположен областният център.

Осъзнавайки трудното положение, представителите на така наречената окупационна власт обявиха евакуация на населението от Херсон. Руският военен командир Сергей Суровикин дори предупреди за възможността от "трудни решения", които може да означават подготовка за изтегляне на войските от десния бряг на река Днепър.

Критичната инфраструктура е обект на удари

Без успех на фронта, руските войски умишлено разрушават критична инфраструктура в цяла Украйна, за да оставят населението без светлина, отопление и вода.

Енергийната система на Украйна претърпя значителни щети от ракетните атаки, които окупаторите възобновиха с нова сила в началото на октомври.

По-конкретно са засегнати Бурштин, Лейдижинската ТЕЦ и енергийни съоръжения в Лвов, Хмелницки, Луцк, Житомир и Одеса. Топлоелектрическите централи в Киев, Харков и много други градове бяха повредени.

В отговор на ударите украинските власти въведоха режим на тока.

Нападения с ирански дронове

Армията на страната-агресор използва ирански дронове камикадзе, за да нанася удари по Украйна от повече от месец, вероятно поради липса на собствени оръжия.

Руснаците изстрелват безпилотни самолети от юг и от територията на Беларус. В по-голямата си част врагът поразява цивилни цели, а не фронтовата линия. Например по време на атака на Шахедин в Киев е разрушена жилищна сграда, при което загиват четирима души.

Ниската скорост и височината на полета на дрона го правят трудна мишена за системите за противовъздушна отбрана, въпреки че малките оръжия са ефективни срещу тях. Например на 17 октомври в столицата безпилотни летателни апарати бяха "сваляни" с картечници.

На фона на масовите атаки на Шахедин съюзниците обявиха спешна помощ за Украйна в борбата с тях. Министерството на отбраната вече подчерта, че ефективността на украинската противовъздушна отбрана за сваляне на безпилотни самолети нараства. Военновъздушните сили вече са унищожили повече от 60% от безпилотните самолети.

ЕС и Великобритания наложиха санкции на Иран заради доставките на дронове за Русия.

Мобилизация в Русия

По данни на Генералния щаб от 24 февруари насам в Украйна са загинали над 65 000 руски войници. Официално ръководството на страната-агресор не признава мащаба на загубите си, но на 21 септември Владимир Путин обяви частична мобилизация в Русия, уж "за защита на родината".

Руското министерство на отбраната заяви, че планира да мобилизира 300 000 резервисти (въпреки че точната цифра е засекретена) с военен опит и предварителна подготовка, преди да бъдат изпратени на фронта.

Въпреки това още от първите дни на мобилизацията дори на тези, които не са служили в армията, са получили призовки за явяване във военните окръжия.

Мобилизираните мъже са изпращани в Украйна без боеприпаси и обучение. Още на 27 септември първите от тях попадат в плен в Харковска област.

Съобщението за мобилизацията предизвиква вълна от паника. Около 350 000 души напуснаха Русия. Повечето от избягалите са в Казахстан, Грузия и Монголия. Задръстванията се разпространиха на много километри на границата с Грузия.

В руските градове се проведоха митинги срещу мобилизацията.

"Военно положение" по време на окупация

След опита за анексиране на четири украински региона руският президент Путин въведе "военно положение" на техните територии.

От 20 октомври на така наречените "ДНР" и "ЛНР", както и на районите на Запорожка и Херсонска област, контролирани от руските войски, е забранено да се пътува, ограничена е свободата им на придвижване и е наложена военна цензура.

Жителите на окупираните територии могат да бъдат насилствено преместени в "безопасни зони", а имуществото им да бъде конфискувано за целите на отбраната. Създава се и "териториална отбрана".