Седем страни подкрепиха предложението на Естония за създаване на специализиран международен съд за престъпленията на комунизма, предадоха информационните агенции.

В неделния ден в естонската столица Талин се проведе международната конференция „Криминалното наследство на комунизма и нацизма", посветена на европейския  Ден за почит към жертвите на сталинизма и нацизма, който се отбелязва на 23 август.

Представители на министерствата на правосъдието на Естония, Латвия,  Литва, Полша, Чехия, Словакия,  Унгария и Грузия излязоха със съвместно изявление за необходимостта от разследване на престъпленията на комунизма и създаване на специализиран съд за  това. Участниците във форума взеха  решение да бъде сформирана група от експерти за реализиране на идеята.

Ден по-рано - на 22 август, естонският министър на правосъдието Урмас Рейнсалу огласи предложението за създаването на специализиран съд със статут на  междудържавен орган, който да разследва престъпленията на комунистическите режими.

„Ние трябва да изнесем престъпленията на комунизма, да бъдат оценени на международно ниво и заедно да ги  осъдим. Днес престъпленията на комунистическите режими не са от компетенциите на нито един международен съд." - коментира Рейнсалу.

По думите му, осъждането на престъпленията на комунизма е необходимо заради паметта на неговите жертви и новото поколение европейци трябва да направи така, че тези престъпления да бъдат осъдени.