8 загинали и повече от 130 ранени. Това е равносметката от сблъсъците между силите за сигурност и протестиращата опозиция от вчера и тази нощ в столицата на Армения Ереван.

Данните съобщи министърът на здравеопазването Арутюн Кушкян по държавната телевизия, цитиран от агенция Новости.

От 1 март в страната е обявено и извънредно положение за срок от 20 дни.

В болниците на Ереван е оказана медицинска помощ на 131 души, от тях 72 са военнослужещи, а 59 са цивилните граждани.
Според информация на министъра 16 военни и 18 цивилни са с огнестрелни рани и по-сериозни травми. 8 са загиналите, а 41 вече са изписани от болниците за домашно лечение.

Вчера рано сутринта полицията започна раздигането на палатковия легар на опозицията на площад „Свобода". Тогава протестиращите се оттеглиха по предварително посочени маршрути, заради полицейската блокада.

В близост до посолството на Франция обаче по-късно се състоя митинг на опозицията. Там се е развил е сблъсъкът между силите за сигурност и демонстрантите.

Днес в столицата на Армения всичко е спокойно и няма организирани масови провя и протести. Власите разчистват след сблъсъците.

От 20 февруари опозицията протестирасрещу официално обявените резултати от изборите. За президент на Армения на изборите на 19 февруари бе избран действащия премиер и лидер на републиканската партия Серж Саркисян.

И европейските наблюдатели признаха резултатите от изборите като ги определиха като „съответстващи на международните демократични стандарти".

Според данните на ЦИК Серж Саркисян е победител с 52.82% от гласовете. Лидерът на опозиция Левон Тер-Петросян събра 21.5% от гласовете и остана на второ място.

Именно негови привърженици протестират вече повече от 10 дни. Те искат насрочването на нови избории предоставяне на ефирно време. От вчера Тер-Петросян се намира под домашен арест. В петък той внесе иск в Конституционния съд на Армения, с който се оспорват резултатите от изборите.