Около 80 природозащитници са били задържани по време на екопротест в американския щат Сверна Дакота, предаде "Гардиън". 

Все още не е ясно какви обвинения ще им бъдат повдигнати, но според полицията ще бъдат обвинени в незаконно проникване в частна собственост. 

Хората са били принудени да премахнат импровизирания си лагер. 

До демонстрацията се стигна, след като новият американски президент подписа изпълнителни заповеди за възобновяване на строителството на спорни енергийни проекти - Keystone и нефтопровод в Северна Дакота.

Нефтопроводът в Северна Дакота трябва да доставя гориво в Южна Дакота, Айова и Илинойс. Проектът за тръбопровода с дължина 1185 км се оценява на близо 4 милиарда долара. Основната част вече е построена.

Според съществуващия план на границата между Дакота и Минесота трасето му трябва да пресече река Мисисипи, което многократно доведе до протести на местните жители. Според тях тръбата ще замърсява водите на реката. Другият аргумент срещу сегашния маршрут е, че той преминава през земите, където сиуксите погребват своите мъртви.

Местната индианска общност протестира срещу проекта, тъй като се опасява, че тръбопроводът представлява екологична заплаха за селищата, край които ще преминава.