Премиерът на Великобритания Гордън Браун и френският президент Никола Саркози предложиха помощ в размер на няколко милиарда долара за развиващите се страни.

Средствата ще бъдат в помощ в борбата с климатичните промени, съобщава БиБиСи. Двамата лидери участват в среща в Тринидад - последният мащабен форум на световно равнище преди разговорите в Копенхаген, посветени на измененията в климата.

По думите на Браун около 10 милиарда долара трябва да бъдат предоставени на развиващите се страни с цел намаляване на вредните емисии. Останалите пари ще бъдат разпределени, за да може тези държави да се адаптират към промените в климата.

Браун посочи още, че първият транш от парите може да бъде преведен още следващата година. Британският премиер уточни, че страната му има готовност да подпомогне развиващите се страни със сумата от 800 милиона евро, която ще бъде дадена за период от три години.

Срещата в Тринидад беше открита от кралица Елизабет II.

 Заплахата за околната среда не е нова. Сега обаче тя вече е глобално предизвикателство, което все повече ще оказва влияние на сигурността и стабилността на милиони хора, заяви тя.

От своя страна президентът на Франция Никола Саркози предложи подпомагаща програма в размер на 10 милиарда долара, която да обхване периода 2010-12 г. Той обаче не посочи конкретна сума, която Франция би могла да даде на нуждаещите се страни.

Припомняме, срещата в Копенхаген започва на 7 декември. На нея се очаква световните лидери да изработят и приемат общ план за действие срещу измененията в климата. Очаква да бъде изработено и ново международно споразумение, което да замени изтичащия през 2012г. протокол от Киото.