За изминалото денонощие на фронта са станали 81 военни сблъсъка с руските окупационни войски. Ситуацията остава напрегната, но под контрол.

Това съобщава УНИАН, като цитира изявление на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна.

Съобщава се за поражението на 13 района, в които са съсредоточени руски личен състав, седем системи за противовъздушна отбрана, артилерийска част и радиолокационна станция. Руските войски са нанесли два ракетни и 45 въздушни удара по територията на Украйна, също така са извършили над 2900 атаки на военни позиции и населени места. Освен това Русия е разположила 486 безпилотни самолета-камикадзе.

В Харковско направление руснажите са извършили четири неуспешни удара в района на Волчанск и Глубокое. Украинските военни продължават да провеждат там дейности по укрепване на отбранителните позиции и линии.

Шестима ранени при руски удар в Харков

Шестима ранени при руски удар в Харков

Разрушени са и жилищни сгради, в които може да има други хора

Предварителните данни за загубите в личен състав на руските войски в това направление са 64 убити и ранени военни. Унищожени са един танк, седем автомобила и пет единици специална техника. Освен това са повредени два танка, една бойна бронирана машина, три артилерийски системи и четири автомобила. Ударени са и 15 вражески землянки и склад за боеприпаси.

В купянското направление руснажите са се опитали да изтласкат украинските части от позициите им в районите на селата Синковка, Степная Новоселовка, Песчаное и Берестовое, но не успяха.

В Лиманското направление броят на сблъсъците е нараснал до 12. Руските войски са се опитали да настъпят в районите на Дружелюбовка, Невски, Тернов, Торски, Григорьевка и Серебрянската гора. Украинските бойци успешно са отблъснали всички атаки, според Щаба.

В посока Северски ситуацията не е претърпяла значителни промени. Четири щурмови операции в района на Спирной, Ивано-Дариевка и Верхнекаменски завършват с неуспех за руснаците.

На Краматорско направление противникът седем пъти се е опитал да атакува подразделения на Силите за отбрана в района на Нови, Ивановски, Клищеевка и Андреевка. Шест опита за пробиване на нашите линии бяха неуспешни. Обстановката е напрегната, битката продължава в района на Нови.

Най-гореща остава обстановката в Покровското направление. 21 пъти руснаците са се опитали да пробият бойните порядки при Евгеневка, Новоалександровка, Новопокровски, Яснобродовка, Умански и Карловка. 19 атаки са отблъснати, още два сблъсъка продължават край Новоалександровка и Новопокровски.

"Войските на отбраната полагат всички усилия за изтощаване и сдържане на руските нашественици в това направление - 198 убити и ранени самолет СУ-25, една бойна бронирана машина и едно оръдие Унищожени са четири автомобила", се казва в съобщението.

В Кураховското направление обстановката остава напрегната, броят на военните сблъсъци се увеличи до 17. Опитват да настъпят близо до селищата Невелское, Красногоровка, Георгиевка, Константиновка и Парасковиевка. Силите за отбрана успешно отблъснаха 14 атаки, продължават боевете в района на Красногоровка.

В посока Времовски нашествениците се опитаха да настъпят близо до Водяной и Старомайорски, но не успяха. Силите за отбрана следят ситуацията.

В Ореховското направление нашествениците извършиха едно неуспешно нападение в района на село Копани, а в Приднепровските въоръжени сили на Украйна отблъснаха две атаки в района северно от Кринок. Нямаше загуби на позиции. В други области ситуацията не е претърпяла значителни промени.

Украйна се надсмя над "високоефективната" руска ПВО в Крим

Украйна се надсмя над "високоефективната" руска ПВО в Крим

Твърди, че е унищожила една система С-400 и две С-300