Осемдесет и пет процента от хората във Финландия подкрепят спирането на туристическите визи за руснаци, докато "агресивната война на Русия в Европа приключи".

Това показват резултатите на ново проучване, поръчано от активистката група "Майки за мир" и проведено от социологическата фирма Taloustutkimus, съобщи YLE. 

Освен това, 80 процента от анкетираните казаха, че Финландия трябва да попречи на руснаците да влизат в страната с туристически визи, които вече са били издадени или издадени от друга страна в Шенгенското пространство.

Проучването установи, че само четири процента от анкетираните са напълно против спирането на предоставянето на туристически визи на руснаци.

Финландия иска от ЕК да забрани и туристическите визи за руснаците

Финландия иска от ЕК да забрани и туристическите визи за руснаците

Нови мерки

"Майки за мир" заявиха, че източната граница на Финландия трябва незабавно да бъде затворена за руски туристи, за да се осигури безопасността на Финландия и Европа, а също и като начин да се покаже подкрепа и съчувствие към Украйна.

Онлайн проучването е проведено между 20-22 септември, като са анкетирани 1088 души във Финландия. Участниците бяха на възраст 18-79 години.

Припомняме, че на 20 септември Финландия поиска от Европейската комисия да ограничи влизането на руснаци в Европейския съюз и да включи туристическите визи в списъка със санкции на ЕС. 

От 19 септември Естония, Литва, Латвия и Полша затвориха границите си за руски туристи. Понастоящем Финландия остава единствената държава от ЕС, граничеща с Русия, през която руснаците могат да влизат в Европейския съюз с туристически визи.

Финландия обоснова предложението си с необходимостта да се засили единството на Съюза.

Вероятно централноевропейските държави няма да искат да уеднаквят отношението на страните от ЕС към руските визи толкова стриктно, колкото го правят понастоящем балтийските държави.

Финландия орязва драстично издаването на визи на руснаци

Финландия орязва драстично издаването на визи на руснаци

Броят им ще бъде намален с до 90%

Почти всички държави от Шенгенското пространство, граничещи с Русия, са забранили на руските туристи да влизат в страната. Финландия и Норвегия не го направиха. В понеделник малко над 3000 руснаци са пристигнали във Финландия през източната граница.