Деветгодишно чернокожо момиче е било с белезници и е било напръскано с лютив спрей от полицията в американския град Рочестър. Това показаха кадри, публикувани вчера, което предизвика ново възмущение от надвишаването на правомощията от страна на органите на реда в страната, информира "Франс прес".

Заместник-началникът на полицията Андре Андерсън заяви, че момичето, чието име не се посочва, е страдало от сериозно психическо разстройство, като е  заплашвало да отнеме живота си и този на майка си.

Полицаите, извикани на мястото на инцидента в петък, са сложили белезници на момичето, преди да се опитат да я принудят да влезе в кола и да я напръскат с лютив спрей, след като тя се е съпротивлявала, показват видеоклипове от камери по тялото, публикувани от градската полиция.

Кадри от полицейско насилие срещу афроамериканци, включително убийството през май миналата година на Джордж Флойд, предизвикаха лято на протести в САЩ срещу расовата несправедливост и полицейската жестокост.

В събота полицията в Рочестър твърдеше, че била "длъжна" да използва белезници и дразнителя срещу момичето за нейна собствена безопасност.

Кметът Лавли Уорън осъди използването на сила срещу дете, обещавайки вътрешен преглед на практиките на полицията в града.

"От видеото става ясно, че трябва да направим повече в подкрепа на нашите деца и семейства", изтъкна тя на пресконференция вчера, като допълни: "Имам 10-годишно дете, така че тя е дете, тя е бебе. Това видео, като майка, не е нещо, което искаш да видиш."

Инцидентът е втори през последната година, в който Рочестър попада под светлините на прожекторите в САЩ за полицейско насилие срещу афроамериканците, след убийството на Даниел Пруд миналия март, който почина след като полицията му сложи качулка и го принуди да легне с лице на пътя.

Смъртта на Пруд, който също беше изпаднал в психическа криза по време на задържането си, предизвика разследване на голямо съдебно жури и разпали масови протести.