Около 90% от украинците подкрепят присъединяването на Украйна към Европейския съюз (ЕС). 73% са за присъединяването на страната им към НАТО.

Това показват резултатите от проучване, проведено от Националния демократичен институт в Украйна в периода 2-11 май.

Резултатите от изследването са публикувани на сайта на Киевския международен институт по социология, съобщи "Укринформ".

ЕП даде зелена светлина на Украйна и Молдова за статут на кандидат-членки за ЕС

ЕП даде зелена светлина на Украйна и Молдова за статут на кандидат-членки за ЕС

Европарламентът прие резолюция с 529 гласа "за", 45 гласа "против" и 14 гласа "въздържал се"

Според проучването, 94% от анкетираните в Западна Украйна, 93% в центъра и на север и 84% в източната и южната част на страната биха искали Украйна да се присъедини към ЕС.

В същото време, 82% от жителите на Западна Украйна, 79% в централните и северните райони, 59% на изток и 65% на юг подкрепят присъединяването на страната към НАТО.

Припомняме, че на 23 юни Европейският парламент (ЕП) гласува в подкрепа на предоставянето на статут на кандидати за членство в ЕС на Украйна и Молдова.

С 529 гласа "за", 45 гласа "против" и 14 гласа "въздържал се" ЕП прие резолюция, с която призовава Европейския съвет да предостави "незабавно" статут на кандидат за членство на двете страни, както и на Грузия, след като Тбилиси изпълни приоритетите, посочени от Европейската комисия.

Зеленски: Украйна де факто вече е член на ЕС
Обновена

Зеленски: Украйна де факто вече е член на ЕС

Киев показал с делата си, че изпълнява европейските критерии

Украйна вече се смята за част от Европейския съюз. Това заяви в началото на юни президентът Володимир Зеленски. Украйна де факто вече е станала член на ЕС, изтъкна той във видеообръщение към парламента на Люксембург. Държавният глава изрази убеденост, че страната му вече показва с делата си, че изпълнява европейските критерии.