По последни данни, най-малко 87 души са били убити или се считат изчезнали след израелска атака в събота срещу град Бейт Лахия в северната част на Газа. Повече от 40 са ранени.

Това съобщава в неделя "Ройтерс", като цитира данни на здравното министерство на палестинския анклав.

Спасителните операции са възпрепятствани от комуникационни проблеми и от израелската военна операция, която все още продължава около района, близо до граничната линия с Израел

"Жертвите все още са под развалините и на пътя и екипите на линейката и гражданската спешна помощ не могат да стигнат до тях", се казва в изявление.

73 души са убити при удар по жилищна сграда в Газа според "Хамас"

73 души са убити при удар по жилищна сграда в Газа според "Хамас"

Израел проверява данните и предполага, че са преувеличени

Израелската армия проверява информацията за жертви от въздушен удар в северната част на Газа. По думите на израелски представител на база на предварителната проверка се предполага, че данните са преувеличени.

Ударът, късно в събота вечерта, дойде две седмици след голяма операция около град Джабалия, точно на юг от Бейт Лахия, където израелските войски, подкрепени с танкове, се опитват да изтласкат останалите бойци на "Хамас".

"Ужасяващи сцени, разиграващи се в Газа, на фона на конфликт, безмилостни израелски удари и непрекъснато влошаваща се хуманитарна криза. Осъждам продължаващите атаки срещу цивилни, написа пратеникът на ООН за мира в Близкия изток Тор Венесланд в X. "Заложниците трябва да бъдат освободени, разселването на палестинците трябва да спре и цивилните трябва да бъдат защитени", добави той.

Израел нанесе и удари по оръжейни обекти на "Хизбула" в южните предградия на Бейрут в събота, след като ливанската въоръжена групировка изстреля множество ракети по Северен Израел и атакува с дрон резиденция на премиера Бенямин Нетаняху.

По данни от израелската армия ударите са били насочени към "множество съоръжения за съхранение на оръжие" и команден център на разузнавателния щаб на "Хизбула". Била е издадена заповед за евакууация в четири квартала. От южните предградия на Бейрут са избягали десетки хиляди хора.

Хиляди отново настояха Нетаняху да върне заложниците от Газа

Хиляди отново настояха Нетаняху да върне заложниците от Газа

Около 100 заложници остават в плен в Газа, но израелските власти смятат, че най-малко 30 от тях са мъртви

Заявките на Израел и групировките "Хамас" и Хизбула" за продължаване на бойните действия охладиха надеждите, че ликвидирането на лидера на "Хамас" Яхия Синвар може да доведе до примирие в Газа и Ливан и да спре ескалацията на напрежението в Близкия изток. Според официални лица, дипломати и други източници с наближаването на изборите в САЩ Израел се стреми да засили военните операции, за да се опита да защити границите си и попречи на враговете си да се прегрупират.

В събота израелски самолети хвърлиха листовки над южната част на Газа със снимка на Синвар и с посланието: "Хамас повече няма да управлява Газа."