Израел нанесе удари по оръжейни обекти на Хизбула в южните предградия на Бейрут в събота, след като ливанската въоръжена групировка изстреля множество ракети по Северен Израел и атакува с дрон резиденция на премиера Бенямин Нетаняху, предаде Reuters.

По данни от израелската армия ударите са били насочени към "множество съоръжения за съхранение на оръжие" и команден център на разузнавателния щаб на "Хизбула". Била е издадена заповед за евакууация в четири квартала. От южните предградия на Бейрут са избягали десетки хиляди хора.

Атаките бяха извършени и на фона на съобщения от здравните служби и медиите на "Хамас" в Газа, че израелски бомбардировки са убили повече от 100 души в анклава и на твърдения за затягане на обсадата около три болници.

400 загинали цивилни в Газа за 2 седмици

400 загинали цивилни в Газа за 2 седмици

Действителният брой вероятно е по-висок

Заявките на Израел и групировките "Хамас" и Хизбула" за продължаване на бойните действия охладиха надеждите, че смъртталиквидирането на лидера на Хамас Яхия Синвар може да доведе до примирие в Газа и Ливан и да спре ескалацията на напрежението в Близкия изток. Според официални лица, дипломати и други източници с наближаването на изборите в САЩ Израел се стреми да засили военните операции, за да се опита да защити границите си и попречи на враговете си да се прегрупират.

В събота израелски самолети хвърлиха листовки над южната част на Газа със снимка на Синвар и с посланието: "Хамас повече няма да управлява Газа."

Около 2500 са жертвите на войната в Ливан

Около 2500 са жертвите на войната в Ливан

Ранени са над 11 470 души от началото на конфликта

По-късно в събота при израелски удари беше засегната многоетажна сграда в град Бейт Лахия в северната част на Газа. Най-малко 73 души са убити, а десетки други са ранени, според медици и медии под влиянието на "Хамас".

Израелската армия проверява информацията за жертви от въздушен удар в северната част на Газа. По думите на израелски представител на база на предварителната проверка се предполага, че данните са преувеличени.

Нетаняху обяви атаката с дрон срещу дома му като опит за убийство

Нетаняху обяви атаката с дрон срещу дома му като опит за убийство

"Опитът на проксито на Иран "Хизбула" да убие мен и жена ми днес беше сериозна грешка", каза Нетаняху