Ръководителите на 91 големи световни компании призоваха срещата на високо равнище за климата COP26 да бъдат премахнати субсидиите за изкопаеми горива и да се работи с бизнеса за постигане на нетни нулеви емисии на парникови газове, информира "Франс прес".

Алиансът на изпълнителите директори за климата, събран от Световния икономически форум (WEF), призова правителствата да намалят наполовина емисиите до 2030 г. и да достигнат нетна нула до 2050 г., като предложи стъпки, които да помогнат на компаниите да намалят емисиите по-бързо и да увеличат иновациите.

Климатични промени: човешката дейност кара горите да отделят въглерод

Климатични промени: човешката дейност кара горите да отделят въглерод

А горите се смятаха за най-голямото оръжие срещу въглеродните емисии

В отворено писмо ръководителите предложиха премахване на субсидиите за изкопаеми горива, намаляване на митата върху щадящи климата стоки и подкрепа на иновациите в технологиите, които помагат за адаптиране към последиците от климатичните промени.

Компаниите се ангажират да намалят емисиите с повече от един гигатон годишно до 2030 г., увери WEF.

Много от тях редовно са набелязвани от организации за опазване на околната среда или климатичните промени за техните практики или продукти.

COP26, Конференцията на ООН за климатичните промени, ще се проведе в Глазгоу от неделя до 12 ноември.

Страшни констатации: светът е много далеч от ограничаването на глобалното затопляне

Страшни констатации: светът е много далеч от ограничаването на глобалното затопляне

Светът се е запътил към климатична катастрофа

Подписалите "са ангажирани с амбициозни и съгласувани с науката действия в областта на климата и приветстват смели политики за ускоряване на усилията за декарбонизация по целия свят", подчерта Антония Гавел, ръководител на Платформата за действие по отношение на климата на WEF.

Ръководителите на компаниите призоваха COP26 да гарантира, че развитите страни изпълняват и надхвърлят ангажимента си от 100 млрд. долара за подкрепа на усилията на развиващите се страни за смекчаване на последиците от климатичните промени.

Страните от Г-7 обещаха да дават 100 млрд. долара годишно за действия срещу климатичните промени

Страните от Г-7 обещаха да дават 100 млрд. долара годишно за действия срещу климатичните промени

Природозащитници обаче са скептични

Те призоваха световните лидери да "премахнат субсидиите за изкопаеми горива, да намалят митата за благоприятни за климата стоки, да разработят базирани на пазара, смислени и широко приети механизми за ценообразуване на въглерода и да предприемат адекватни мерки за осигуряване на справедлив преход".

И те призоваха за конкурентен пазар на нисковъглеродни технологии.

WEF е домакин на годишната среща на върха в Давос на световните политически и бизнес елити. Събитието ще се завърне в швейцарския ски курорт през януари, след като изданието за 2021 г. беше отменено заради COVID-19 пандемията.

Климатичните промени застрашават над 100 млн. души в Африка

Климатичните промени застрашават над 100 млн. души в Африка

До две десетилетия ледниците на континента вероятно ще са разтопени