Над 99% от гражданите на Южен Судан са гласували „за" отделяне на страната си от Севера - това показват първите пълни резултати от проведения референдум в региона, съобщава БиБиСи. Избирателната комисия уточни, че точните данни са за 99,57% положителни гласа и общо 3 851 994 участвали.

Предварителните преброявания оставиха извън всякакво съмнение изхода от референдума, който ще създаде нова държава на световната карта. Окончателните резултати от провелото се между 9 и 15 януари гласуване ще станат известни в началото на следващия месец.

Стотици официални представители и дипломати се събраха на гроба на бунтовническия лидер Джон Гаранг за първото официално обявяване на резултатите. Гаранг загина в самолетна катастрофа дни след подписването на мирния договор през 2005г., който сложи край на над 20-годишната конфликт между християнския Юг и мюсюлманския Север.

Хората на Южен Судан чакаха 55 години молитвата, която ще кажа, молитвата на една държава", каза архиепископ Даниел Денг в началото на церемонията.