Кралят на Йордания Абдула и палестинският президент Махмуд Абас призоваха по време на срещата си в Аман в четвъртък за стъпки за предотвратяване влошаване на кризата в Газа. Te осъдиха "колективното наказание на Израел срещу палестинците", съобщава "Ройтерс".

В изявление след среща в Аман те също така предупредиха срещу "нарастване на насилието и разпространението му". Хуманитарната криза се влошава на фона на интензивната бомбардировка на Израел в Газа след нападението от "Хамас".

Двамата лидери се срещнаха преди разговорите с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън, който се очаква да пристигне по-късно в четвъртък от Израел и да се срещне с краля и Абас, за да обсъдят кризата.

Газа остава и без гориво до часове, генераторите в болниците спират

Газа остава и без гориво до часове, генераторите в болниците спират

Червеният кръст обезпокоен за доставката на помощи и лекарства

Абдула и Абас също така призоваха международната общност да окаже натиск върху Израел да позволи хуманитарни коридори в Газа, за да позволи храна и помощ, тъй като НПО и хуманитарни групи предупредиха за хуманитарна катастрофа в анклава.

Израел обяви пълна обсада на Газа в понеделник, където живеят 2,3 милиона души, блокирайки влизането на храна, гориво и вода в крайбрежната територия и затваряйки всички пропускателни пунктове.

Йордания изпрати военен самолет с медицинска помощ в египетския град Рафах в Синай, Египет, за да се опита да накара Израел да допусне товара в анклава през един граничен пункт с Газа.

Вътрешното министерство на Йордания също каза, че няма да позволи на протестиращите, планиращи антиизраелски шествия, да стигнат до граничната зона със Западния бряг, като казаха, че тази зона е затворена за цивилни.

Аман, който загуби Западния бряг, включително Източен Ерусалим, от Израел по време на войната в Близкия изток през 1967 г., се притеснява, че разрастващото се насилие може да има последици с голям процент от населението на Йордания, съставено от палестинци.

Израел готви наземна операция в Газа, но решението още не е взето

Израел готви наземна операция в Газа, но решението още не е взето

Размяната на удари между Израел и "Хамас" продължава

Голям митинг се проведе във вторник в центъра на Аман. Сигурността е засилена преди голям митинг в петък, свикан от ислямисткото движение, основната политическа опозиция в Йордания, казаха официални лица.

Блокираната ивица Газа все още има малко гориво за работа на генераторите, включително в болниците, но то може да свърши след часове, каза регионалният директор на Международния комитет на Червения кръст (МКЧК) Фабрицио Карбони, като предупреди, че е твърде опасно да се пренасят помощи из анклава.

Израел отговори на смъртоносната изненадваща атака в събота от бойци на Хамас, като постави Газа, където живеят 2,3 милиона души, под пълна обсада и стартира най-мощната бомбардировка в 75-годишната история на израелско-палестинския конфликт.

Израел каза, че няма да има хуманитарни изключения от неговата обсада, докато не бъдат освободени всички заложници, заловени от бойци на "Хамас" по време на атаките през уикенда. Атаките бяха най-смъртоносните срещу еврейски цивилни от Втората световна война.  Общественото радио "Кан" съобщи, че броят на жертвите е над 1300 души.