Палестинският президент Махмуд Абас заяви във вторник пред френския Еманюел Макрон, че международната общност "трябва да спре агресията на Израел, докато се бори с "Хамас" в Ивицата Газа".

"Призоваваме ви да спрете тази агресия", каза Абас, след като двамата лидери проведоха разговори в Рамала, доминирани от войната, оставила хиляди цивилни жертви в Газа и Израел.

Палестинският лидер категорично осъди израелските въздушни удари, които според него "убиват невинни цивилни по варварски начин".

Абас каза, че Израел "и страните, които го подкрепят, са отговорни за конфликта". Той добави, че трябва да има "международна мирна конференция" за Газа.

Макрон каза пред репортери, че "нищо не може да оправдае" страданието на цивилни в палестинската територия след атаките срещу Израел на 7 октомври.

Припомняме, че по-рано в Йерусалим Макрон защити правото на Израел да се защитава срещу "тероризма" на Хамас.

Първият западен лидер, който отиде в централата на палестинските власти в окупирания Западен бряг по време на настоящата криза, Макрон каза: "Няма да има устойчив мир, ако не се признае легитимното право на палестинския народ да има територия и състояние.

"Няма да има устойчив мир, ако няма ясно признаване от страна на палестинския народ и неговите власти на израелска държава и значението на нейното съществуване и нейната сигурност", добави той.

Макрон: Борбата срещу "Хамас" "трябва да бъде без милост, но не и без правила
Обновена

Макрон: Борбата срещу "Хамас" "трябва да бъде без милост, но не и без правила

Той предупреди за рисковете от регионален конфликт

Израел твърди, че 1400 души са били убити от 7 октомври насам. "Хамас" държат и над 200 зсложници, от които някои бяха освободени. Това бяха жени, пуснати по здравословни причини. 

Здравното министерство на Газа казва, че 5791 души - сред които повече от 2000 деца и 1400 жени - са загинали при въздушните нападения на Израел.

Макрон бе поредният световен лидер, посетил Израел и Палестина след 7 октомври.