Палестинският президент Махмуд Абас разкритикува остро американския президент Доналд Тръмп заради решението му да признае Йерусалим за столица на Израел.

В египетската столица Кайро Абас също така заяви, че палестинците били "оригиналните ханаанци" и са били в Йерусалим преди евреите.

"Всяка американска администрация кълнеше предшественика си и обещаваше нещо ново, но нищо не излизаше от това", изтъкна палестинският президент на среща на високо равнище за Йерусалим в университета "Ал Азар" в Кайро, който е 1000-годишен образователен център на сунитските мюсюлмани.

Източен Йерусалим може да бъде столица само на Палестина

Източен Йерусалим може да бъде столица само на Палестина

От Рамала Махмуд Абас обяви инциатива

"Как можем да имаме вяра, че суперсилата (САЩ)ще бъде посредник между нас и израелците", запита Абас.

След "грешното" решение на Тръмп през декември да промени статута на Йерусалим и решението му да премести американското посолство в Израел от Тел Авив в свещения град, "САЩ се изтеглиха от дипломатическия процес и не могат повече да бъдат посредник или спонсор", настоя още главата на палестинците.

"Нашата позиция е, че искаме държава в рамките на границите от 1967 г. с Източен Йерусалим като столица и разрешаване на всички основни въпроси", допълни Абас.

Абас: Израел обяви война на Палестина

Абас: Израел обяви война на Палестина

Израелците прокарват подобни мерки, защото САЩ си траят

Дългогодишният противник на насилието посочи, че палестинците "ще продължим мирно да преследваме нашите искания, докато не спечелим отново правата си". Той настоя, че палестинците ще продължат да подкрепят мира, "но не на всяка цена".