По-голямата част от общо 230 съществуващи в момента джамии в Мадрид са „незаконни", пише в статия по въпроса испанският вестник ABC.

А това означава, че не разполагат с разрешителни за религиозна дейност, уточнява изданието.

Официално в испанската столица съществуват 62 мюсюлмански общности, като те в мнозинството си са обединени около двете големи джамии в града.

Освен в Мадрид се наблюдава нарастващо присъствие на мюсюлмани в други градове на страната, информира още електронното издание на вестника. По тези места повечето богомолци на джамиите се обединяват около своите собствени общности - мароканци, алжирци, пакистанци и от други африкански страни.

Според проучването на медията в Испания съществуват към 800 джамии и молитвени домове, посещавани от близо милион и половина вярващи, които пребивават в страната.

Но тези цифри значително се различават от официалните данни, според които в страната има близо 900 000 мюсюлмани и които според изданието трудно биха запазили актуалността си, тъй като заради имигрантския приток мюсюлманите се увеличават с няколко хиляди всеки месец.

Що се отнася до джамиите, продължава вестникът, данните се оказват безполезни при положение, че според министерството на правосъдието в Испания има регистрирани само 360 мюсюлмански общности. Според ислямски организации пък броят на джамиите и храмовете е около 427.

Това означава, че почти половината от местата, където се събират за молитва мюсюлманите в страната, са нерегламентирани или „гаражни" джамии, както ги нарича още ABC.