Японският премиер Шиндзо Абе привлича сина на бившия премиер Джуничиро Коидзуми в правителството след смяна на министри, като оставя съюзници на ключови длъжности, тъй като Абе е изправен пред повишаване на данъците и има за цел да измени пацифистката конституция на страната, съобщава "Ройтерс".

Шинджиро Коидзуми, новият министър на околната среда на Абе, редовно оглавява списъци с депутати, които избирателите предпочитат. Коидзуми е един от 13-те първи министри сред 19, чиито назначения бяха обявени от главния секретар на кабинета Йошихиде Суга. На 38 години Коидзуми е третият най-млад, спечелил портфейл в следвоенна Япония.

Назначаването на Коидзуми, макар и на един от не толкова мощен пост в кабинета, може да даде тласък в популярността на новия кабинет. Това също би могло да засили шанса на Коидзуми да се състезава за успех на Абе, когато мандатът на премиера като ръководител на Либералдемократическата партия приключва през септември 2021 г.

Абе, който се върна на власт през декември 2012 г., обещавайки да рестартира икономиката и засили отбраната, вече е на път да стане най-дълго изпълняващия длъжността премиер на Япония през ноември.

Абе, въпреки че подготвя дузина нови лица, задържа на пост най-близките си съюзници, 78-годшиния финансов министър Таро Асо и 70-годишния Суга.

"Изглежда като най-добрият кабинет с приятели на приятели. Той размества едни и същи хора наоколо и само тези, които са в добри отношения с Абе, се присъединяват", коментира Норихиро Фуджито, главен инвестиционен стратег в Mitsubishi UFJ Morgan Stanley.

Таро трябва да помогне да се гарантира, че икономиката ще доведе до увеличаване на данъка върху продажбите до 10% от 8% през октомври, което може да намали потреблението, докато търговската война между САЩ и Китай забавя растежа.

Япония може би ще трябва да изхвърли радиоактивна вода в океана

Япония може би ще трябва да изхвърли радиоактивна вода в океана

Капацитетът за съхраняването на водата от "Фукушима" е почти изчерпан